Hlavní obsah

Nesouzní mi to s balíčkem, řekl Rakušan ke zvyšování renty pro prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ideově mi to nesouzní s tím, co představuje konsolidační balíček jako takový, řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ke zvyšování renty pro bývalé prezidenty. Ta by se podle opatření v balíčku měla zvednout zhruba na dvojnásobek, tedy na úroveň platu poslanců. Rakušan to řekl v pondělí po jednání s prezidentem Petrem Pavlem. Balíček ve středu na vládě nicméně podpoří.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Článek

„Mně to ideově nesouzní s tím, co představuje konsolidační balíček jako takový,“ řekl Rakušan ke zvyšování renty prezidentům.

Zároveň ale podotkl, že jde o „absolutní rozpočtovou marginálii“. „Pokud však něco konsolidujeme a říkáme, že vytváříme nějaké úspory, tak opatření by měla ideově souviset,“ zdůraznil.

Jeho resort i ministerstvo pro místní rozvoj to uvedly už i v připomínkovém řízení. „Navrhujeme tuto úpravu provést mimo současný návrh konsolidačního balíčku, který se věnuje stabilizaci veřejných financí, a tedy tato úprava jde proti jeho cíli,“ napsalo ministerstvo vnitra.

Renta 50 tisíc, důchod 23 000 Kč. Budeme muset vyžít, postěžoval si Zeman

Domácí

Ministerstvo pro místní rozvoj označuje toto navýšení za nespravedlivé a neodůvodnitelné. Vyšší náhrady pro bývalé prezidenty se nelíbí ani ministerstvu práce.

Bývalý prezident má měsíční rentu 50 tisíc korun a náhradu 50 tisíc korun na nájemné za kancelář a na odměnu asistenta.

Podle návrhu by od příštího roku měla renta odpovídat platu poslance. Pro letošek je to 102 400 korun, částka se pravidelně valorizuje. I příspěvek 50 tisíc měsíčně na kancelář a asistenta by se měl zvýšit na zhruba 100 tisíc měsíčně a bude podléhat dani.

„Základy kompromisu existují“

Podle Rakušana je přesto balíček v podobě, v jaké ho kabinet představil, „správným krokem“.

„V úterý o něm ještě proběhne diskuze na koaličním formátu a ve středu budeme diskutovat na vládě, ale základy kompromisu tady existují, to už jsme jako koalice vyjádřili,“ řekl k tomu pouze v pondělí.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) už dříve v podcastu PoliTalk Novinek připustil, že „některé věci v balíčku by šly změnit“, konkrétnější ale být nechtěl. Opravu chyb připouští i premiér Petr Fiala (ODS). Základní strukturu balíčku ale měnit nechtějí.

Rakušan s Pavlem v pondělí jednal také o tom, jak vytvářet společnost odolnou proti moderním hrozbám. „Také jsme mluvili o tom, jak může prezident odolné společnosti pomoci, i o situaci v mezinárodních vazbách,“ uvedl. Do konce letošního roku chce ministr vnitra předložit krizovou legislativu.

Jurečka: Některé věci v balíčku by šly změnit

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám