Hlavní obsah

Neskákej tam neznamená skoč. Hoch ochrnutý po skoku do rybníka odškodné nedostane

Právo, pko

Definitivní konec nadějí na vysoké odškodné za úraz na školním výletě vystavil Ústavní soud (ÚS), když odmítl stížnost mladíka, který skočil do mělké vody a ochrnul. Hoch žádal po škole 15 miliónů korun, podle justice ale nerespektoval jasné pokyny učitelky a instruktora, proto na peníze nemá nárok. K takovému pohledu se přiklonili i ústavní soudci, když mladíkovu stížnost označili za zjevně neopodstatněnou.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Jednání Ústavního soudu (ilustrační snímek)

Článek

Podle mladíkova advokáta měla škola zajistit přísnější dohled. „Pokyn pedagogů 'neskákej tam, je to mělké' je možné přirovnat téměř k pokynu, aby to pubescent navzdory autoritám udělal,“ argumentoval advokát s tím, že chlapec navíc kvůli svému komplikovanému rodinnému zázemí potřeboval zvýšený dozor.

Senát ÚS se soudcem zpravodajem Ludvíkem Davidem ale na takové argumenty nechtěl slyšet.

Zákaz zněl jasně

„Podle důkazních zjištění zejména soudu prvního stupně, ale i dovolací instance bylo k předmětnému zákazu doplněno třídní učitelkou i instruktorem na místě samém přiměřené poučení,“ konstatoval.

Ke zranění došlo už v roce 2008 v rekreačním středisku na Třebíčsku, kde byl chlapec se svou školou. Místo poledního klidu skočil šipku do mělké vody, ačkoli před něčím takovým byli žáci varováni. Aktivní sportovec zůstal po úrazu ochrnutý.

Reklama

Výběr článků

Načítám