Hlavní obsah

Neříkejte nám tady „v Karviný“. Ministr Rakušan dostal na debatě v místní pivnici vynadáno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Ve vyhrocené atmosféře se od samého počátku nesla pondělní debata ministra vnitra a předsedy STAN Víta Rakušana s obyvateli Karviné. Rakušan sem přijel na první z plánovaných debat Bez cenzury. Chce jezdit do míst, kde to podle jeho slov schytává strana nejvíc.

Ministr vnitra Vít Rakušan přijel debatovat do KarvinéVideo: Facebook/Vít Rakušan

 
Článek

V místní pivnici Centrum se večer tísnilo okolo 200 lidí, většina z nich stála. Převažovali mezi nimi Rakušanovi odpůrci, kteří ministrovi nadávali a křičeli na něj, odpovědi ho mnohdy nenechávali dokončit.

Více než dvouhodinová debata tak obzvlášť zpočátku místy připomínala spíše hádku.

Rakušan to schytal hned na začátku, když řekl: „Je zajímavý, že v Karviný já nejsem vůbec poprvý.“ Lidé začali bučet a pískat, vyjadřovali tak nesouhlas s tím, že ministr nepoužil spisovný a místně obvyklý výraz „v Karviné“. Tohoto faux pas se Rakušan dopustil opakovaně a trest ho nikdy neminul.

„Nebylo to snadný“

„Mám za sebou první debatu bez cenzury v Karviné. Nebylo to snadný,“ okomentoval posléze zážitek minstr Rakušan na sociálních sítích. Nicméně městu poděkoval a uvedl, že se již těší na příští pondělí do Sokolova, kde bude mít další debatní zastávku.

Restaurace Centrum byla zcela zaplněná již dlouho před začátkem debaty. Už více než půl hodiny před oficiálním startem se hosté pouštěli s ministrem do diskusí a někteří se s ním fotili.

Kdy podáš demisi?

Servítky si nebral tazatel, který položil hned první otázku do mikrofonu: „Já se chci zeptat, kdy podáš demisi, protože jsi pokazil, na co jsi sáhnul?“ Když ministr odpověděl, že demisi se podat nechystá a že o složení vlády rozhodují volby, ozvalo se skandování „Demisi! Demisi“, které přehlušilo i další otázku.

Otázky na Rakušana se týkaly důchodců i mladých rodin, mezd, vězeňské služby, zvyšování daní, korespondenční volby, střelby na univerzitě v Praze, pošty, problémů Liberty Ostrava i podpory Ukrajiny proti Rusku.

Rakušan mimo jiné řekl, že daň z neočekávaných zisků (windfall tax), kterou vláda premiéra Petra Fialy (ODS) uvalila na energetické, petrochemické a těžební firmy a velké banky, byla chyba. Rakušan také uvedl, že 25 sociálních dávek je moc, stačí jich pět až šest jasně definovaných, nebo že odklon Němců od jaderné energie byla hloupost.

Tazatelé ministrovi skákali do řeči, křičeli na něj, nadávali mu, že je lhář i fašista. Na konci mu ale zatleskali.

Akce v Karviné byla první ze série Rakušanových debat Bez cenzury - po Karviné a Sokolovu pojede do Mostu, České Lípy, Vyškova, Přerova, Ústí nad Labem a Havířova. „Zcela záměrně se chystám jet do měst, kde to od lidí schytáváme nejvíc,“ uvedl Rakušan na webu STAN s tím, že si uvědomuje, že je spousta lidí s vládou a výsledky její práce nespokojena. Jedním z důvodů je podle něj skutečnost, že nedokáže lidem dobře vysvětlit přijímaná úsporná opatření.

Za video, které k tomu natočil, schytal Rakušan minulý týden kritiku od koaličních partnerů.

„Pánové, tohle nebylo dobrý“. Rakušan to schytává za video kritizující vládu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám