Hlavní obsah

Nepodlehl mediální masáži, chválil Nečas Blažka

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) se ve středu znovu postavil za nového ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS). Ten stále váhá se jmenováním Lenky Bradáčové na post vrchní státní zástupkyně v Praze, kterou nominoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) s premiérem Petrem Nečasem (ODS).

Článek

„Považuji za správné, že nepodlehl mediální masáži, která degraduje ministra na loutku, která má někam přiložit svůj podpis. Takto zákon nestojí,“ řekl Nečas novinářům. Považuje za správné, že by vrchní státní zástupce měl vyjít z výběrového řízení, jak Blažek už před několika dny navrhoval a posléze návrh stáhl. [celá zpráva]

Povinnost vypsat výběrové řízení na šéfa žalobců je součástí nového zákona o státních zastupitelstvích. „Tento systém je používán, takto byla vybrána celá řada vedoucích státních zástupců, například v Prachaticích,“ uvedl Nečas.

Nutnost výběrového řízení by podle něj zamezila „kamarádšoftům, bratříčkování a působení vlivových skupin“. Premiér zároveň uvedl, že v případě vrchního státního zástupce v Praze je už tendr mimo hru.

Blažek od výběrového řízení ustoupil i s ohledem na Zemanovo upozornění, že takto vybraný kandidát by mohl být v budoucnu zpochybněn. Ministr zároveň uznává, že nový vrchní státní zástupce nemůže být jmenován bez shody se Zemanem. Ten nominoval Bradáčovou a na jejím jmenování trvá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám