Hlavní obsah

MZV: Zatím není doba na vyhoštění ruského velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zahraničí se domnívá, že zatím nepřišla doba k vyhoštění ruského velvyslance z České republiky, řekl v České televizi náměstek resortu Martin Dvořák.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ruská ambasáda v Praze

Článek

K vyhoštění ruského ambasadora přistoupily pobaltské státy, které zároveň vyzvaly své spojence ke stejnému postupu.

Dvořák připomněl, že Česká republika přijala v minulosti vůči ruské diplomacii jedno z nejrazantnějších opatření, když významně omezilo počet ruských diplomatů na pražské ambasádě. „Věc vyhoštění velvyslance je natolik citlivá a natolik těžký kalibr, že zatím máme pocit, že ještě nepřišla doba, abychom tu nejtěžší zbraň vytáhli,“ řekl. Rusko podle něj stále ještě může provést takové věci, na které bude potřeba reagovat silněji, než jak česká diplomacie reagovala doposud.

Obchod se sousední zemí se zdvojnásobil

Dvořák v debatě v České televizi připustil, že „utěsňování“ děr v protiruských sankcích mohlo být v Evropě rychlejší. Poukázal například na jednu ze zakavkazských zemí sousedících s Ruskem, s níž se český zahraniční obchod za poslední rok zdvojnásobil. Nevyloučil, že se tak stalo kvůli obcházení sankcí. Jméno země sdělovat nechtěl. Podotkl, že firmy, které jsou v tamních krajích zvyklé obchodovat, jsou zároveň zvyklé podvádět, obcházet pravidla a uplácet. „Tomu se asi nejsme schopni vyhnout, pokud není vůle těch příslušných vlád, a ta asi neexistuje,“ řekl. Odmítl ale, že by sankce nefungovaly.

Anketa

Mělo by Česko vyhostit ruského velvyslance?
Ano
43,7 %
Ne
56,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3121 čtenářů.

Kyjev jmenoval ambasadorkou sexuoložku. Vojáci se vztekají

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám