Hlavní obsah

Nemůže říkat, co chce a nechce, ať klidně rezignuje, uvedli lidovci k Dienstbierovi

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Rozhodnutí ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) distancovat se od přípravy novely služebního zákona naštvalo lidovce. Šéf resortu zemědělství Marian Jurečka připomněl, že ministři musí zadané úkoly plnit; případně mohou rezignovat. Místopředseda Sněmovny a lidovců Jan Bartošek dodal, že právě kvůli takovýmto rozmařilostem je důležitá depolitizace státní správy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda lidovců Jan Bartošek

Článek

Jurečka na Twitteru konstatoval, že ministr nemůže sabotovat úkoly, které mu kabinet uloží. Nechce-li je splnit, má podle něj možnost rezignovat.

„J. Dientsbier nepochopil, že jako ministr nemůže říkat, co chce či nechce, ale pokud mu něco vláda uloží, musí to dělat, nebo může rezignovat,” napsal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zákon je potřeba, protože je důležité odpolitizování státní správy,“ prohlásil Bartošek na tiskové konferenci.

Bartošek potvrdil, že se Dienstbier postavil proti tomu, aby se legislativci z Úřadu vlády podíleli na přepracování služebního zákona, za což ministra zkritizoval. „To je jeden z důvodů, aby se odpolitizovala státní správa,“ prohlásil s tím, že je potřeba, aby úřady byly uchráněny politické svévole.

Bartošek si prý nedovede představit, že by se vládní legislativci přípravy zákona nezúčastnili. „Nevidím důvod, proč by si někdo měl umanout, že tam své lidi nevyšle, je to rozmařilost,“ řekl s tím, že pokud Dienstbier bude na svém postoji trvat, obrátí se lidovci na premiéra, aby situaci vyřešil.

Na námitku novinářů, kde vidí lidovci depolitizaci, když v zákonu zůstane, že například státní tajemníky nebo náměstky bude jmenovat vláda, lidovci uvedli, že v tom nevidí problém. „Kdo chcete, aby je jmenoval? Abychom vybírali nějakým náhodným výběrem, nebo aby byl plebiscit?“ odpověděl předseda strany a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám