Hlavní obsah

Nemuseli bychom na každé jednání Sněmovny, podporují ministři ANO klouzavý mandát

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoli řada ministrů podporuje zavedení tzv. klouzavého mandátu, celá vláda v pondělí na tento poslanecký návrh změny ústavního zákona ze strany pirátů zaujala neutrální stanovisko. Jde podle nich spíše o pohled každého poslance. Hlavní výhodou je podle ministrů to, že by nemuseli tolik sedět ve Sněmovně a mohli by se víc věnovat práci na ministerstvu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy Dan Ťok (vlevo) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (oba ANO).

Článek

Zavedení takzvaného klouzavého mandátu by pro členy vlády znamenalo, že po dobu svého působení v kabinetu by nesměli být zároveň členy Sněmovny.

„Určitě bych ho využil a přestal bych být poslancem. Výhody jsou jednoznačné. Nenutí vás to sedět na všech jednáních Poslanecké sněmovny, i těch, která třeba úplně nesouvisí s prací v resortu, a to pomůže se těm věcem víc věnovat,“ uvedl k návrhu v pondělí na vládě ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Být ministrem je náročné

Příznivcem návrhu je i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Je to správná věc. Být ministrem je skutečně náročné, a pokud se tomu má zkrátka věnovat naplno, tak souhlasím s tím, že klouzavý mandát je možnost, jak toho docílit,“ řekl Vojtěch.

Jako poslanec zase vnímám ty argumenty, že je to další oddálení ministrů od Sněmovny
ministr vnitra Jan Hamáček

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček ale upozornil i na to, že dnes se jako ministři vzdávají platu poslance, kdežto tento návrh by znamenal, že by jejich náhradník musel pobírat poslanecký plat. Vnímá i výhrady poslanců.

„Jako ministr bych uvítal, kdybych nemusel být celou dobu ve Sněmovně. Jako poslanec zase vnímám ty argumenty, že je to další oddálení ministrů od Sněmovny. Kloním se k neutrálnímu stanovisku,“ uvedl Hamáček.

A právě negativní stanovisko vláda přijala, a zákon tak bez jasnějšího postoje vlády poslala do Sněmovny. Podle vlády jde spíše o rozhodnutí, které musí učinit každý poslanec sám za sebe.

Reklama

Výběr článků

Načítám