Hlavní obsah

Nemocných dětí přibývá. Trápí je vysoké horečky a nevolnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ordinace dětských lékařů se plní nemocnými. K angínám a streptokokovým infekcím se přidává ve větší míře chřipka. Podle lékařů je to po vánočních svátcích očekávaný vývoj. Nejčastějšími projevy jsou horečky, únava, někdy i zažívací potíže.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

„Nemocnost je vyšší. Pořád se objevují hlavně respirační infekty. Pořád jsou angíny, kašle, covid, ale i chřipky A máme teď více,“ řekla Novinkám dětská praktická lékařka z Bystřice pod Hostýnem Ilona Hülleová.

Několik případů chřipky zaznamenala i před Vánoci. Od minulého týdne se ale častěji objevuje mezi předškolními a mladšími školními dětmi.

„Typickým příznakem jsou většinou teploty. Dětem není dobře, jsou unavené, mohou začít pokašlávat. Někdo při vysokých teplotách i zvrací. Teploty mohou být opravdu vysoké až ke čtyřicítkám,“ upozornila Hülleová.

Obdobně se vyvíjí situace i v dalších ordinacích. „Přibývá chřipka a streptokokové angíny. Objevují se i komplikace se zápaly plic,“ řekla pediatrička Alena Šebková.

Dítě bolí v krku a rodiče mají obavy, aby se nejednalo o angínu. U klasické angíny ale nebývá rýma a kašel
pediatrička Hana Cabrnochová

Nárůst respiračních nemocí potvrzuje i pražská pediatrička Hana Cabrnochová. „Je to každý rok stejné, jakmile se děti vrátí do kolektivu, stoupá množství respiračních nákaz,“ přiblížila Novinkám.

Většinou se podle ní jedná o covid, chřipku a RS viry. U bakterií dominuje streptokok, který způsobuje angíny a spály. „Výskyt streptokokových infekcí přetrvává. Někdy rodiče přicházejí s tím, že dítě bolí v krku a mají obavy, aby se nejednalo o angínu. U klasické angíny ale nebývá rýma a kašel,“ upozornila.

Raději zůstali doma

Lékařky doporučují dodržovat hygienická pravidla, mýt si ruce a vyhýbat se místům, která jsou přeplněná lidmi.

„Pokud se dítě necítí dobře nebo už má příznaky nějakého onemocnění, tak by nemělo zkoušet jít znovu do školky. Infekce jsou kapénkové, takže nakazí další děti, když kýchá nebo pokašlává,“ upozornila Hülleová.

O ohleduplnost žádají rodiče i některé školy a školky. „V jedné třídě nám ze sedmnácti dětí zůstalo šest. Měly teploty, některé střevní obtíže, zvracení, tak je rodiče raději nechali doma,“ přiblížil ředitel základní a mateřské školy ve Vrchlabí Jaroslav Sogel.

Nemocných tam začalo přibývat tento týden. „Jinak ale nemocnost není tak velká, většinou jsou nemocné maximálně tři děti na třídu,“ dodal.

Nástup chřipky potvrdil i Státní zdravotní ústav, zejména mezi dětmi. Akutní respirační infekce se šíří nejvíc v Jihomoravském a Karlovarském kraji.

Pět nenápadných příznaků nachlazení

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám