Hlavní obsah

Lednová péče je v nemocnicích zajištěna. Protest hrozí opět za půl roku

Kristýna Šopfová, mip, pch, orh, koc, pem, vtk, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od příštího týdne se většina nemocnic vrací k běžnému provozu. Postupně zvou pacienty na kontroly a zákroky, které jim byly v prosinci kvůli protestu tisíců lékařů odloženy. Spor ale zažehnán není. Zástupci České lékařské komory upozorňují, že pokud nenastanou systémové změny, za půl roku se bude dramatický scénář opakovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dovolím si tvrdit, že začátek roku a první půlrok by pacienti neměli žádná omezení pocítit. Přesčasy pravděpodobně nabíhají nanovo, takže povinných 150 hodin leden určitě pokryje, únor asi částečně taky,“ řekla Novinkám mluvčí Sekce mladých lékařů ČLK Monika Hilšerová. Pak mohou lékaři po dohodě odsloužit ještě 416 hodin přesčasů za rok.

Ty ale většina lékařů v polovině roku vyčerpá a stále není jasné, co se bude dít pak.

„Bude záležet, jak se k tomu postaví ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny v prvním půlroce. Kdyby by byla atmosféra taková, že by lékaři zase cítili, že se nic nemění, i přesto, že jim to bylo slíbeno, tak je možné, že začne protest znovu,“ dodala. Předjímat vývoj ale nechce.

Návrat k normálu

Poslední týdny se v nemocnicích horlivě vyjednává o pracovních podmínkách. Dohoda na některých místech drhne a jednání se vlečou. „Pravděpodobně se bude ve vícero nemocnicích jednat i v lednu,“ upozornila Hilšerová.

Pacienti by to ale pocítit neměli. „Přepokládáme návrat k běžnému provozu. S žádným zásadním útlumem neakutní péče nepočítáme,“ zdůraznila za Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze mluvčí Marie Heřmánková.

Dohoda s lékaři podepsána

Domácí

Dohánět odložené operace nijak zvlášť nemusí ani v sedmi nemocnicích, které v Ústeckém kraji spadají pod společnost Krajská zdravotní. „Skluz, pokud jde o plánované výkony, byl v prosinci minimální. Proto výraznější úpravy provozu nejsou potřeba,“ řekl náměstek pro řízení zdravotní péče Jiří Laštůvka.

Se standardním provozem počítají také ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně a ve Fakultní nemocnici v Ostravě. „Služby jsou pokryté. U neakutních a odložitelných výkonů došlo v prosinci u některých pacientů k posunutí termínu. Nový termín byl dohodnut individuálně, zejména s ohledem na aktuální zdravotní stav pacienta,“ řekla mluvčí ostravské fakultní nemocnice Petra Petlachová.

I v jihlavské nemocnici se vše vrací do normálu. „Skluz příliš velký nemáme. Ani v prosinci totiž nebyla plánovaná péče omezena úplně, ale jenom částečně,“ popsala mluvčí Monika Zachrlová. S obvoláváním pacientů a domlouváním na nových termínech u neakutních zákroků začali také v Městské nemocnici v Ostravě.

Problémy neočekává v lednu ani Krajská nemocnice v Liberci nebo Fakultní nemocnice v Olomouci.

Kolektivní smlouva? Obezřetně

Od včerejška se provoz v nemocnicích řídí podle nového zákoníku práce. Ten snížil povolený počet dobrovolných přesčasů za rok na 416 hodin a povoluje na 12hodinovou službu navázat další prací v rozsahu až 12 hodin. Lékař má následně povinný odpočinek.

Takový provoz je ale možný jen, pokud odbory podepíšou s managementem kolektivní smlouvu. A o to se teď na mnoha místech hraje. Podepsaly ji už například odbory ve Fakultní nemocnici v Motole, ovšem jen na dva měsíce. Lékaři se totiž s ředitelstvím rozcházejí ve výkladu toho, jakým způsobem se jim má po 24hodinové práci započítávat odpočinek.

K dohodě se blíží také na jihu Čech. „V současné době spějí k podpisu kolektivní smlouvy v několika nemocnicích. V lednu by měl být ve všech jihočeských nemocnicích běžný provoz,“ sdělil Novinkám předseda holdingu Jihočeské nemocnice Petr Studenovský. Připustil, že v některých nemocnicích může být i kvůli prosincové stávce naplánováno více operací.

Nestáhnete výpovědi, nebudou peníze. Dohoda s lékaři v Motole narazila

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám