Hlavní obsah

Nemocnice od lékařů potřebují více přesčasů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový rok, nový zákoník práce. Po měsíční odmlce se lékaři, zástupci ministerstev, odborů i nemocnic opět sešli, aby se dohodli na úpravách pracovních podmínek v nemocnicích a záchrankách. Loňská novela sice ukončila hromadný protest šesti tisíců lékařů, problém s přesčasy ale jen odsunula. Teď se řeší, co bude dál.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Předseda Asociace nemocnic Miloslav Ludvík

Článek

Nemocnice chtějí prosadit možnost dohodnout se individuálně s lékařem na větším objemu přesčasové práce, než je povoleno nyní. Řešila se i délka směny a příplatky za čtyřiadvacetihodinovou práci.

„Chtěli jsme, aby bylo možné dohodnout další práci přesčas nad 416 hodin. Samozřejmě za podmínek kolektivního vyjednávání a naprosté dobrovolnosti, ale aby to bylo možné,“ řekl předseda Asociace nemocnic ČR Miloslav Ludvík.

Zákoník umožňuje lékařům vedle standardní pracovní doby odsloužit po dohodě s vedením nemocnice dalších až 416 hodin jako přesčasovou práci. K tomu může zaměstnavatel 150 hodin přesčasů nařídit. Cokoliv navíc je však nelegální a lékaři proti tomu loni ostře vystupovali.

Válek k odvolání šéfky SÚKL: Zadala audit s tajnými výsledky. To jsem ještě nezažil

Domácí

Nemocnice usilují také o to, aby bylo v zákoníku jasně řečeno, že se dá práce přesčas plánovat. Současná podoba normy mluví přesně opačně. V praxi se to dlouhodobě porušovalo a proti byli i lékaři, kteří chtěli dodržovat zákoník práce.

Náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník potvrdil, že se řešila i změna systému, který od ledna umožňuje lékařům po dvanáctihodinové službě navázat přesčasem, který může trvat dalších až dvanáct hodin. Zástupce lékařské komory se redakci nepodařilo zastihnout.

Na schůzce zazněla i úvaha, že by mohli záchranáři mít povoleny dokonce 48hodinové „směny“, tedy dvojnásobek současného stavu, což odbory zavrhly.

Posvěcení z Bruselu

Dohoda musí přijít před létem. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce novelu předložit tak, aby byla účinná od července. Tou dobou se dostane většina lékařů do úzkých, protože vyčerpá zákonem povolený objem přesčasů.

Ministerstvo radí nemocnicím, ať se na to připraví. „Platí stanovisko pana ministra, že se má (nemocnice) přejít na směnný provoz, a tam, kde to nejde, se musí restrukturalizovat systém práce,“ doplnil Pláteník.

Jednání bylo první z mnoha. Padlo ale i několik staronových podnětů. Třeba k nároku na dovolenou, vyrovnávacímu volnu nebo kombinaci akademického a lékařského povolání na jednom pracovišti.

Vrchní ředitelé pro legislativu z ministerstva práce i resortu zdravotnictví mají prověřit, kam až nechá evropská legislativa české zákonodárce zajít. Loni se ze stejných důvodů radili v Bruselu o tom, zda může Česko povolit čtyřiadvacetihodinovou práci. Proti ní a navýšení povolených hodin přesčasové práce lékaři protestovali vypovídáním dohod. Došlo tím k omezení péče na mnoha nemocničních odděleních. Situaci pomohla uklidnit rychlá úprava zákoníku práce.

„Bylo zřejmé, že norma, která se přijala rychle a platí od 1. ledna, nebude definitivní. Přišly další podněty, na kterých by se mělo dál pracovat,“ uvedl za lékařské odbory Miloš Voleman. Skupina se má opět sejít za šest týdnů.

Lékaři budou moci opět sloužit celodenní směny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám