Hlavní obsah

Válek k odvolání šéfky SÚKL: Zadala audit s tajnými výsledky. To jsem ještě nezažil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek tvrdí, že nemůže na závažná podezření týkající se Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) reagovat, protože k němu nemá přístup. Novinkám to řekl v podcastu PoliTalk. Odvolaná ředitelka Kateřina Podrazilová už dříve řekla, že audit po odvolání musela odevzdat a  zástupci ministerstva k němu mají přístup.

Ministr Vlastimil Válek nechá kritický audit státního lékového ústavu zveřejnit. Video: Novinky

 
Článek

Ředitelku SÚKL Kateřinu Podrazilovou jste odvolal po necelých třech měsících. Co přesně vám vadilo?

Dlouhodobě se tam, a já to zažil jako poslanec v opozici, kritizovala komunikace s lékaři. Pokud chybí lék nebo se něco takového blíží, úřad komunikoval špatně nebo vůbec. Informace dostávali lékaři tak, že obdrželi seznam dvou set léků a měli si vybrat, který se jich týká. Vedení ústavu nebylo dostatečně proaktivní, aby pro zajištění léků udělalo maximum.

Druhým problémem je, že se ústav vnímá jako odborný partner farmaceutických firem. Ale stejně jako čekám, že Státní ústav pro jadernou bezpečnost bude chránit v případě rizika především české občany, předpokládám, že hlavním klientem SÚKLu nebudou farmaceutické firmy, ale obyvatelé České republiky.

Podle vás SÚKL chránil spíše farmaceutické firmy?

Takhle bych to neformuloval. Nicméně ochrana občanů nebyla jeho zásadní prioritou. Aspoň tak jsme to vnímali ve výboru, když jsem byl v opozici. Třetí věc je komunikace s lékárníky. Proto jsme vypsali výběrové řízení, kde jsem řekl, že chci, aby byly některé z těchto věcí víc reflektovány, především rychlejší elektronizace, vstřícnější přístup k pacientům a jejich informování o nedostupnosti léků, výpadcích a náhradách. A taky vstřícnější přístup k lékárnické komoře a změna komunikace se zdravotnickým výborem.

Vítěz výběrového řízení měl zkušební období půl roku, aby přesvědčil, jestli je schopen to realizovat. A paní ředitelka o tom týmy na ministerstvu a mě nepřesvědčila. Proto jsme vypsali nové výběrové řízení a doufáme, že se konečně přihlásí někdo, kdo bude schopen realizovat věci, které nejsou politickým zadáním ministra, ale zadáním jakéhokoliv lékaře, lékárníka a pacienta.

No, ale dá se to stihnout za necelé tři měsíce? Vždyť novelu zákona o léčivech jste loni obhajovali s tím, že právě ona má situaci zpřehlednit, zajistit informace lékárníkům i pacientům, že bez ní to zatím nejde.

Paní ředitelka se do konkurzu hlásila už jednou, měla jasnou vizi a nic jí nebránilo ji realizovat, ale za tři měsíce z toho neudělala nic. Realizovala úplně jiné kroky.

Válek odvolal šéfku SÚKL. Nevydržela ani tři měsíce

Domácí

Třeba audit.

To ano, ale naprosto nepochopitelným způsobem. Nařídil jsem současnému pověřenému řediteli SÚKLu, že musí jeho výsledky zveřejnit. Nezlobte se na mě, dát si do auditu jako státní organizace, že výsledky nemohou být zveřejněny, to jsem za svou kariéru ještě nezažil. Pevně věřím, že to auditorská firma nemyslela vážně, a když zveřejníme výsledky, tak nebude žalovat stát a nebude po něm chtít pokuty, které tam jsou.

Některé dílčí poznatky z auditu do médií pronikly. Třeba že čtyři desítky zaměstnanců podnikají nebo figurují v obchodních firmách, rozdělování některých zakázek je podezřelé. Co s tím hodláte dělat? Výsledky přece musíte mít jako ministr.

Nemám. Já se nemohu k výsledkům auditu dostat, protože si audit vypsala ředitelka SÚKLu…

Která je ale podřízenou ministra zdravotnictví.

Tak to nefunguje. Ředitelka SÚKLu, stejně jako ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky a dalších orgánů nejsou podřízeni ministru zdravotnictví ve smyslu, že jim něco nařídíte a oni to musí provést. Jedině ji ve zkušební době můžu odvolat. Jinak ale nemám způsob, jak se státním úředníkem něco provést.

Nemůžu konat na základě toho, co uveřejní noviny. Šel jsem teď na hranu toho, co je možné, a nařídil, aby výsledky byly zveřejněny. Budu-li potrestán, tak ať. Pokud jsou v auditu doporučené kroky, chci, abychom je realizovali.

Kvůli auditu jste ji tedy neodvolal? Protože bývalá ředitelka tam jasnou souvislost vidí, i pokud jde o načasování. (Serveru Seznam zprávy Podrazilová řekla, že musela audit hned po odvolání z funkce odevzdat, pozn. red.)

Kvůli výsledkům určitě ne. Nepokojený jsem ale byl, především poslední měsíc. Realizovala jiné kroky, než jsme chtěli. Audit byl bez výběrového řízení, sice pod dva miliony, ale je tam ta věta, že výsledky jsou neveřejné. To byla poslední kapka.

Proč se najednou změnily podmínky na post šéfa SÚKL a bude se penicilin v Česku skutečně vyrábět od píky, nebo je to jen předvolební tah? Nejen to zazní v první části rozhovoru, který si můžete pustit na videu. Další část rozhovoru vyjde na Novinkách tento týden.

Politické rozhovory o tématech, která hýbou společenským děním. Vedou je pro vás naši političtí redaktoři.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcasts či na platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám