Hlavní obsah

Nemocnice, kde je rodič součástí týmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zůstat s hospitalizovaným dítětem v nemocnici nemusí být takový problém, jak se některé nemocnice obávají. Asociace nemocnic v usnesení nedávno uvedla, že při striktním dodržování práva rodičů na přítomnost u dítěte hrozí omezení dostupnosti péče a prodloužení čekacích lhůt pro další dětské pacienty. Právo oslovilo několik nemocnic, kde jsou naopak rodiče vítáni, aby zjistilo, co tam dělají jinak. Výsledek: rodiče neberou jako přítěž a upravili provoz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Naše dětské oddělení to má nastaveno tak, že se vždy a za každou cenu snažíme udělat vše pro to, aby rodič a dítě zůstali spolu. Nejen při hospitalizaci, ale u všech vyšetření včetně ambulantních,“ sdělil Právu Hynek Canibal, primář dětského oddělení v Nemocnici s poliklinikou Havířov.

Nablízku až do operace

„Platí u nás již od narození princip nulové separace a jsme propagátory péče zaměřené na celou rodinu. Rodič je součástí týmu a vždy patří k dítěti,“ dodal s tím, že tento přístup teď aplikují i v ostatních oborech, kde lékaři přicházejí do kontaktu s dětmi, třeba na chirurgii nebo ORL.

Podobně se k tomu staví v Oblastní nemocnici Mladá Boleslav. Některé nemocnice přítomnost rodičů s ohledem na kapacitní možnosti omezují na děti mladšího věku, tady ale ne. „Chápeme, že i starší dítě nad 10 let může mít trauma z pobytu v nemocnici,“ řekla Právu mluvčí Hana Kopalová.

Kapky vyrobené z krve pacienta pomáhají při léčbě suchých očí

Věda a školy

„Dříve jsme měli rozdělené oddělení na patro pro děti a patro pro děti a doprovod. Zájem je ale tak velký, že máme děti s doprovodem na všech patrech. Zcela běžně mohou rodiče doprovázet děti až k operačnímu sálu – rodič je u dítěte do doby, než zabere anestezie, a je u něj opět, než se probere,“ přiblížila.

Že má rodič v léčebném procesu svou roli, si myslí také primář dětského a novorozeneckého oddělení ve frýdecko-místecké nemocnici Miroslav Kobsa. „Pobyt rodiče v nemocnici s jeho dítětem chápeme jako nedílnou součást léčebného procesu, který má být efektivní a rychlý, aby délka hospitalizace byla co nejkratší. Děti tedy nepobývají na nemocničním lůžku do vyléčení, ale pouze do bodu, kdy můžeme ve spolupráci s rodiči léčbu přenést do domácího prostředí,“ přiblížil Právu.

Děti tak nejsou z cizího prostředí tak vystresované a rodina se aktivně zapojí. Vyžadovalo to ale změny v provozu. „Tento přístup pro nás znamená i změnu v organizaci chodu oddělení, protože jsme vázáni prostorovými možnostmi. Znamená to i změnu práce pro ošetřovatelský personál,“ podotkl Kobsa.

Vedle kontaktu s dětmi je podle něj nutné navázat dobrý kontakt i s rodičem. Prakticky se podle něj nestává, že by museli doprovod odmítnout. „Je to i díky tomu, že se snažíme maximálně zkrátit pobyt na lůžku a část případů řešit ambulantní cestou. V tom nám hodně pomáhají lůžka denního stacionáře,“ vysvětlil Kobsa.

Mateřská péče jako sedativa

Problém nevidí ani v tom, aby rodič doprovodil dítě na operační sál nebo s ním byl poté na JIP. Mají pro ně dostatek pokojů a sociálního zázemí, což ovšem neplatí pro všechny nemocnice.

„Mateřská náruč bývá obvykle stejně účinná jako analgetika nebo sedativa,“ řekl Kobsa. Dodal, že je také potřeba, aby i rodiče respektovali pravidla s vědomím, že na oddělení jsou i další pacienti.

Oslovené nemocnice sice nejsou tak velkými pracovišti jako třeba fakultní nemocnice sdružené v Asociaci nemocnic, které mají k nedávno vydané metodice ministerstva zdravotnictví výhrady. Ukazují ale, že je důležitý i přístup ze strany personálu a rodičů.

Objevovaly se případy, kdy bylo rodičům řečeno, že mohou přicházet jen v návštěvnickém režimu, což je nepřípustné. Naopak odmítnout z technických nebo kapacitních důvodů nemocnice rodiče mohou, pokud by to mělo narušit péči pro další pacienty, což připomíná i metodika.

Chtěla jsem ho zachránit, řekla obžalovaná žena, která pacienta odpojila od kyslíku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám