Hlavní obsah

Nemocné 39leté Ukrajince v Kuřimi splnili přání, odvezli ji zemřít domů

Nezisková charitativní organizace Girasole z Hustopečí na Břeclavsku splnila poslední přání 39leté umírající ukrajinské ženy. Odvezli ji domů, aby poslední chvíle života strávila doma v rodné zemi.

Foto: Girasole

Ženu převezla sanitka na Ukrajinu

Článek

Natalii vloni vyhnala válka z domova, ocitla se v České republice a dočasný domov našla pod střechou ubytovny pro ukrajinské uprchlíky v Kuřimi na Brněnsku.

Jenže začala mít zdravotní problémy a od podzimu se její stav zhoršoval. „Natalii diagnostikovali rakovinu, která zasáhla nemilosrdně její mozek a rozšířila se dál v jejím těle. Z vitální ženy se najednou stal člověk upoutaný na lůžko. Slabá žena na pokraji sil, na hranici života a smrti,“ řekl ředitel Girasole Miroslav Prchal.

Nemoc dnešní medicína vyléčit neumí, konec byl neodvratný. Žena se s osudem smířila.

„Natalie už měla jen jediné velké přání – vrátit se za svou maminkou na Ukrajinu. Vrátit se do svého domova daleko za Kyjev, ke své dceři, ke svým blízkým. Přála si vrátit se domů, aby tam mohla zemřít obklopena svými nejbližšími,“ pokračoval Prchal.

Provozovatel hospice po výzvě Nadace Agrofert vrací raději všechny dary

Domácí
Foto: Girasole

Ženu převezla sanitka na Ukrajinu

„Ta naděje jí dodávala poslední síly do života,“ dodal Prchal.

Její osud nebyl lhostejný správci kuřimské ubytovny Vladimíru Pivoňkovi ani zdravotníkům Masarykova onkologického ústavu. Hned z několika stran dorazila do Girasole žádost, jestli by mohli poslední přání splnit.

„Bylo třeba jednat rychle, podle odhadu lékařů zbývaly už jen dny. Riziko úmrtí při cestě bylo velké, ale vůle Natalie ještě větší,“ řekl ředitel Girasole. Když usedl k posteli ženy, jednoznačně potvrdila, že chce domů, i s rizikem, že v nejhorším případě může zemřít v sanitce. Natálie riziko přijala, vůle dostat se domů byla silnější.

Tak silná, že zvládla i cestu domů a posádka sanitky z hustopečského sdružení ji dopravila na Ukrajinu.

Girasole, které od roku 2011 nabízí v Hustopečích a okolí pečovatelskou službu pro seniory a osoby postižené – osobní asistenty, domácí hospic a služby pro nevyléčitelně nemocné, má už druhý rok projekt paliativní sanitky. Ta v případě potřeby vyjíždí, aby splnila lidem poslední přání. Natálie byla druhým občanem Ukrajiny, pro něhož to udělali.

Foto: Girasole

Ženu převezla sanitka na Ukrajinu

První byl v červenci minulého roku Yevhenij, ukrajinský lékař, hospitalizovaný v Nemocnici Jilemnice. I se ženou utekli před válkou. Pak onemocněl a skončil v nemocnici. Vyšetření ale ukázala další problém, rakovinu slinivky v pokročilém stadiu. Bez šance na vyléčení. „Yevhenij si moc přál vrátit se domů, do Kyjeva, aby se ještě potkal se svými blízkými, moc si přál zemřít doma, ve své posteli,“ připomněl Prchal první cestu s umírajícím.

Výprav na Ukrajinu mají lidé z Girasole na svém kontě mnohem více. Splnit poslední přání umírajícím jsou ale výjimkou, obvykle na Ukrajinu vezou pomoc a zpět odvážejí třeba zraněné. Ostatně, z další cesty s pomocí se vrátili o víkendu.

Na jihu Moravy odvádějí spoustu práce v pomoci lidem, zejména seniorům. Přesto se o nich začalo mluvit nejvíce až poté, co v nesouhlasu s Andrejem Babišem během prezidentských voleb vrátili dar, protože nechtěli být loutkou v jeho kampani.

Vyhoďte mě z armády, žádal ruský důstojník nesouhlasící s válkou

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám