Hlavní obsah

Nemluvit a nemyslet, radí svým kandidátům ČSSD

Právo, jov

Vedení středočeské ČSSD v reakci na informaci Práva o „závazku věrnosti“ kandidátů v krajských volbách ve středních Čechách podepřeným jejich souhlasem se čtyřmiliónovou pokutou za neposlušnost při hlasování jim rozeslalo, jak reagovat na dotazy novinářů.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Lídrem středočeské kandidátky (ČSSD) je David Rath

Článek

Komunikační doporučení, které má Právo k dispozici, rozeslal v úterý e-mailem kandidátům volební manažer středočeské sociální demokracie Robin Povšík, a to po konzultaci s předsedou krajské organizace Richardem Dolejšem. Povšík do zastupitelstva také kandiduje, a to na třináctém místě.

„Protože se jedná o mimořádně citlivé téma, které může naši kampaň velmi výrazně poškodit, posíláme Vám po konzultaci s předsedou KVV Richardem Dolejšem komunikační doporučení. Zároveň Vás žádáme, abyste nás v případě, že budete kontaktováni novináři, neprodleně informovali,“ píše Povšík kandidátům.

Následují pravidla, jak novinářům odpovídat. „V případě, že se na Vás obrátí jakýkoli novinář s dotazem na danou věc, odpovídejte zásadně písemně. Bylo by velmi vhodné, abyste ke svým odpovědím využili přiložený text. Raději se vyhýbejte osobním a dalším komentářům,“ vyjmenoval svérázná pravidla komunikace s médii Povšík.

O čtyřmiliónové sankci se v manuálu nehovoří

V těchto komunikačních pravidlech se mj. uvádí: „Prohlášení kandidáta jsem spolu s dalšími kandidáty ČSSD podepsal zcela dobrovolně. Dokument především považuji za deklaraci každého z nás, který do zastupitelstva kraje kandiduje, že v případě hlasování na zastupitelstvu se budeme řídit volebním programem ČSSD, většinovým stanoviskem klubu krajských zastupitelů a krajského výkonného výboru v případě jeho závaznosti.“

Jak mají odpovídat na otázky týkající se souhlasu se čtyřmiliónovou exekučně vymahatelnou sankcí za neposlušnost při hlasování, se v návodu nemluví.

Zato se v něm zdůrazňuje, že mají novinářům říkat, že „prohlášení kandidáta je hlavně naším morálním závazkem vůči voličům ČSSD, že dodržíme program, na jehož základě jsme zvoleni“.

Reklama

Výběr článků

Načítám