Hlavní obsah

Němečtí politici oslaví Vánoce doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německé politické špičky budou slavit letošní Vánoce a závěr roku u rodinného krbu. Kancléř Gerhard Schröder si svátky užije v domovském Hannoveru a prezident Johannes Rau bude studovat balík reformních zákonů, které na poslední chvíli v pátek schválil parlament.

Foto: HK Krnov
Článek

"Vánoční stromek zdobí moje žena," svěřil se v nedělníku Bild am Sonntag šéf německé vlády. S dárky je prý jeho rodina zdrženlivá. V televizi se těší na svůj zamilovaný film Malý lord.

Itálii zrušil

V Hannoveru bude svátky kancléř trávit stejně jako dovolenou letos v létě, kdy k tomu však byl donucen okolnostmi.

Nejdřív chtěl jet do Itálie, ale pak cestu na protest odřekl poté, co italský premiér Silvio Berlusconi ironicky nabídl roli dozorce v novém filmu z nacistického koncentračního tábora jednomu německému poslanci Evropského parlamentu, který kritizoval Berlusconiho politiku.

Prezidentovy Vánoce budou pracovní

Prezident Rau před pár dny zrušil odjezd z Berlína, když bylo jasné, že parlament horečně pracuje na zákonech, z nichž některé mají začít platit už od 1. ledna. To se týká hlavně snížení daní. Všechny předlohy musí hlava státu do té doby podepsat. "Na oslavy zbude jen málo času," prohlásil prezidentský mluvčí.

Ministr zahraničí Joschka Fischer se nesvěřil, kam se na svátky chystá. Do soukromí nenechává média nahlížet, protože ta se zajímají hlavně o jeho partnerský život. Poté, co se vicekancléř na podzim počtvrté rozvedl, pátrají po informacích o nové přítelkyni, kterou má být moderní studentka filmové školy v Berlíně.

Vzhledem k tomu, že Fischer vlastní usedlost v italském Toskánsku, lze předpokládat, že aspoň na chvíli se během svátků vydá právě tam.

Ministr obrany Peter Struck si přeje svátky v kruhu rodinném. Hlavně se prý těší, jak si s vnukem Antonem zazpívá koledy. To právě v době, kdy průzkumy mínění zjišťují, že Němci zpívají u vánočního stromku čím dál míň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám