Hlavní obsah

Němec podal kárnou žalobu na Benešovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr spravedlnosti Pavel Němec (US- DEU) podal kárnou žalobu na nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou. Podle mluvčího Petra Dimuna žádá, aby byla kvůli svému mediálnímu vystupování odvolána z funkce státního zástupce. Benešová zatím nechtěla žalobu komentovat. ČTK v úterý řekla, že se o ní zatím dověděla pouze od médií.

Článek

"Nezvládla své mediální vystupování a dopustila se jednání, které má znaky trestného činu pomluvy," řekl Dimun. Němec v kárné žalobě Benešové vytýká zejména výroky, kterými nařkla mluvčího Dimuna z braní úplatků od televize Nova. Benešová se později Nově omluvila, Dimunovi však ne.

Druhého vážného prohřešku se Benešová podle Dimuna dopustila při červencovém rozhovoru pro Hospodářské noviny. "Obvinila ministra, že se jí snaží postihnout za to, že její zásluhou dobře pracují odbory státních zastupitelství zabývající se závažnou hospodářskou kriminalitou, a za to, že se snaží postihnout korupci ve fotbale," uvedl Dimun.

"Obsah kárné žaloby neznám. Počkám si na ni a jsem připravena se účinně hájit," uvedla Benešová. Je pro ni překvapením, že se o záležitosti dověděla dříve z médií než z kárné žaloby, která jí bude teprve doručena. "Pokud tedy jde o neetické chování, neměla bych se to dovídat z tisku. To je neetické," dodala Benešová.

Dimun již dříve uvedl, že Němec obdržel nejméně deset návrhů na kárnou žalobu na nejvyšší žalobkyni. Nyní se podle něj rozhodl některým z nich vyhovět.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám