Hlavní obsah

Paroubek podpořil Benešovou, Němec trvá na odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek nepodpořil snahy o odvolání nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové z funkce. Její odchod již několik měsíců požaduje ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU), se kterým se Benešová několikrát dostala do střetu. Němec po posledním sporu již vládě připravil návrh na její odvolání.

Článek

Paroubek ale v pondělí na mimořádné tiskové konferenci oznámil, že si odchod Benešové nepřeje. Jak uvedl, Benešová je čestná osoba, o kterou nechce přijít. Přesto chce iniciovat debatu o jejím nástupci, ale celý proces má trvat měsíce.

Ministr spravedlnosti má však poněkud jiný názor. S její prací není spokojen. Benešová podle něj měla ve své funkci dostatečnou dlouhou dobu na to, aby ze státního zastupitelství udělala výkonnou složku v trestním řízení. Tento úkol se jí však splnit nepodařilo, řekl dnes novinářům Němec. Chce ji proto vyměnit do několika týdnů. Konkrétní důvody ministr neuvedl. Němec má již několik kandidátů, jejich jména ale nezveřejnil.

Premiér řekl, že v této chvíli nevidí osobnost, která by Benešovou nahradila. Dále k Benešové řekl, že si jí váží a má dojem, že už je ve funkci 6 let a sama je z funkce "unavená". Za svoje výroky o uplacené reportáži TV Nova se ale musí omluvit.

Velmi nespokojen je premiér Paroubek s mluvčím ministra Němce Petrem Dimunem. Podle Paroubka je Dimun zdrojem "jistého napětí". Neřekl ale přímo, že se Dimuna chce zbavit. "Nebudu přece rozhodovat o tom, kdo bude vrátným na nějakém ministerstvu," prohlásil v nadsázce Paroubek.

Výběr článků

Načítám