Hlavní obsah

Kalousek nevidí důvod k odvolání Benešové

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezi vládními stranami doutná roztržka kvůli osudu nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové. Pokud bude ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) trvat na jejím odvolání z funkce, nemůže v žádném případě počítat s podporou lidoveckých ministrů.

Článek

Právu to řekl šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek s tím, že Benešová je člověkem na svém místě. Podle něj je absolutně nemístné, aby byla nejvyšší státní zástupkyně odvolána kvůli soukromému výroku o tom, že slyšela o uplácení novinářů mluvčím ministerstva spravedlnosti Petrem Dimunem.

"Pokládal bych za absurdní a účelové, kdyby byla kvůli tomuto výroku odvolána. To by byl krok, který by zaváněl účelovostí na sto honů," prohlásil Kalousek. Současně vyjádřil přesvědčení, že Němec ve vládě návrh na odvolání vůbec nepodá. O odvolání nejvyšší státní zástupkyně rozhoduje na návrh ministra celá vláda.

Kalousek přirovnal výrok Benešové k obdobnému případu bývalého premiéra Miloše Zemana. Ten obvinil někdejšího šéfa české diplomacie Josefa Zielence z uplácení novinářů, přičemž nikdo po něm odchod z funkce nepožadoval. "Kdo se cítil dotčen, tak se domáhal omluvy a Miloš Zeman byl k omluvě odsouzen. O jeho odchodu z funkce přitom nepadlo ani slovo," připomněl Kalousek. Dodal, že zatímco Zeman o uplácení hovořil veřejně, v případě Benešové šlo o soukromý rozhovor s novinářem.

Omluvu ano, odvolání ne

Podle lidoveckého šéfa proto Benešové výrok stojí za omluvu, ale rozhodně není na odvolání. "Nevěřím, že jsou jiné etické nároky na pozici předsedy vlády a jiné etické nároky na pozici nejvyšší státní zástupkyně," uvedl Kalousek.

Ministr spravedlnosti ve čtvrtek řekl Právu, že chce o odvolání Benešové hovořit s premiérem Jiřím Paroubkem. Oba se v uplynulých dnech shodli, že pokud nejvyšší státní zástupkyně svá slova o uplácení nedoloží, neměla by ve funkci zůstat. Paroubek později připustil, že o případu chce hovořit také se samotnou Benešovou.

Nejvyšší státní zástupkyně v rozhovoru pro páteční Právo přiznala, že pochybila, v žádném případě ale nehodlá odstoupit. "Ve vedení státního zastupitelství jsem se ničeho nedopustila. Nechám rozhodnutí na vládě, která posoudí, jestli jsem, nebo nejsem vyvrhel. Sama odstupovat nebudu. Nechám se odvolat," řekla Benešová.

Související témata:

Související články

Pod Benešovou se otřásá křeslo

Křeslo nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové se otřásá v základech. Pomyslný hřebíček ve své kariéře si podle všeho zatloukla svými nejnovějšími kritickými...

Výběr článků

Načítám