Hlavní obsah

Nekula: Výsledky kontrol cen potravin jsou dramaticky horší, než se očekávalo

• Aktualizováno

Výsledky kontrol cen potravin České obchodní inspekce (ČOI) a potravinářské inspekce (SZPI) jsou dramaticky horší, než se očekávalo, uvedl ve čtvrtek ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Zároveň zdůraznil, že kontroly mají pokračovat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Ve čtvrtek se na ministerstvu zemědělství podruhé sešla meziresortní komise k vysokým cenám potravin.

„Na druhém jednání meziresortní pracovní skupiny k cenám potravin se zabýváme především průběžnými výsledky společných kontrol SZPI a ČOI. Bohužel výsledky jsou dramaticky horší a zjištění je více, než jsme sami čekali,“ uvedl na Twitteru Nekula.

Ceny potravin a nealkoholických nápojů v březnu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně stouply až o 23,5 procenta. Nekula už dříve avizoval, že si bude chtít posvítit na marže obchodníků. Úřady měly podle ministra provést 250 společných kontrol.

Podle Nekuly dochází k „masivnímu porušování potravinového práva i zákona na ochranu spotřebitele“. „A to včetně nekalých obchodních praktik,“ upozornil ve čtvrtek na tiskové konferenci po jednání pracovní skupiny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula

Vedoucí právního oddělení České obchodní inspekce Vlastimil Turza na tiskové konferenci vyjmenoval příklady, kdy řetězce porušily zákon. Nejčastěji se podle něj jednalo o porušení poctivosti prodeje.

„Obchodníci na pokladně účtovali zboží za vyšší cenu, než se kterou byl spotřebitel seznámen na cenovce. Řada řetězců také porušuje povinnost počítat výši slevy z nejnižší ceny za posledních 30 dnů, ale slevu počítali z jiných částek. V některých případech spotřebitelé vůbec nebyli s cenou seznámeni, to znamená, že u zboží nebyla žádná cenovka,“ uvedl.

Podle Turzy nyní budou ukládány pokuty za porušení zákona.

„Ať radši zajistí, aby po prodejnách neběhaly myši“

„Uvítal bych, aby se řetězce namísto prodeje předraženého zboží a potravin soustředily na plnění základních podmínek prodeje. Aby dbaly na dodržování hygieny v prodejnách, správné deklarování cen a aby zajistily, aby po prodejnách neběhaly myši, aby potravinářská inspekce nemusela uzavírat prodejny,“ vyzval ministr.

Nekula také uvedl, že tlak na snížení cen potravin začíná přinášet konkrétní výsledky, které jsou podle něj doložitelné na datech ČSÚ. Poukázal na to, že klesla například cena vajec nebo kostky másla. „Klesají i ceny dalších potravin, přitom se nejedná o sezonní zboží,“ prohlásil.

Zároveň odmítl možné zastropování ceny u potravin nebo snižování DPH. „To levnější potraviny nepřinese. Stát musí vymáhat dodržování pravidel,“ apeloval Nekula s tím, že „masivní“ kontroly budou pokračovat.

Obchodníci obvinění z nepřiměřeného růstu cen odmítají, podle nich jsou za něj zodpovědní především zemědělci a potravináři.

Inflace je nejníže od loňského dubna, ale stále vysoko

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám