Hlavní obsah

Někteří žadatelé o příspěvek na dítě musí čekat ještě měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě do 18 let, který vláda Petra Fialy rozdává lidem s nižšími příjmy, mnozí žadatelé do stanovené třicetidenní lhůty od podání žádosti nedostali. Místo toho jim přišla zpráva od ministerstva práce a sociálních věcí, že musí čekat další měsíc.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Vaše žádost o jednorázový příspěvek na dítě bude řešena v prodloužené správní lhůtě převážně z důvodu nutnosti prověřování příjmů. Lhůta pro zpracování žádosti je 60 dní,“ chodí podle informací Práva žadatelům přímo z klientské sekce MPSV.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) sdělil, že většina žadatelů má už peníze na účtech. „Vzhledem k počtu žádostí však nelze všechny vypořádat během několika málo dní, jak by si mnozí představovali. Údaje je potřeba spárovat a v některých sporných případech ověřit,“ dodal.

MPSV: Jde o zlomek případů

Mluvčí resortu Eva Davidová Právu na dotaz odpověděla, že lidí, kteří musí čekat déle, je výrazná menšina a jedná se hlavně o složité případy.

„Jednorázový pětitisícový příspěvek už dostalo více než milion dětí. To znamená celkem 716,8 tisíce vyřízených žádostí v avizované třicetidenní lhůtě a často ještě výrazně dříve. Není výjimkou, že lidé měli peníze na účtech v řádu dnů od podání žádosti,“ uvedla.

Pětitisícový příspěvek již dostalo 966 tisíc dětí

Domácí

„Asi 17 tisíc žádostí ještě zbývá vypořádat, v celkových číslech se ale jedná o zlomek případů. Mluvíme jen asi o dvou procentech žadatelů, kteří na příspěvek čekají déle než 30 dní,“ doplnila.

Nejčastěji je třeba podle ní upřesnit informace o příjmech domácností, což se týká především cizinců nebo policistů a vojáků, kteří své příjmy nehlásí finančním úřadům.

„V některých případech (řádově jde o tisíce) je příčinou i to, že evidujeme požadavek na zpětvzetí žádosti, tedy zejména u duplicit, kde někteří z různých více či méně pochopitelných důvodů podali žádost dvakrát. Komplikace tedy v některých případech mohou být také na straně žadatelů,“ řekla Davidová.

Úřad podle ní rovněž naráží na personální kapacity. „Pokud příspěvek nebyl vyplacen do třiceti dnů od podání žádosti, klienty informujeme SMS zprávou, že jejich žádost budeme řešit v prodloužené správní lhůtě 60 dnů. To je standardní proces,“ uzavřela mluvčí. Upřesnila, že šedesátidenní lhůta platí od podání žádosti.

Lidem, kteří měli nárok na přídavky na děti v červnu, začal stát vyplácet peníze v červenci. Ostatní si mohli podat žádost ve formuláři od 15. srpna, požádat bylo možné i na vybraných Czech pointech. Nárok na příspěvek se týká dětí, kterým bylo k 2. srpnu letošního roku méně než osmnáct let a jejichž rodiče, pěstouni nebo adoptivní rodiče, kteří s nimi žijí v jedné domácnosti, loni vydělali maximálně jeden mi­lion korun hrubého. Žádat lze až do poloviny příštího roku.

Výběr článků

Načítám