Hlavní obsah

Někteří poslanci a senátoři kandidují i v krajských volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv bývá politikům často vytýkáno hromadění funkcí, někteří poslanci a Senátoři si je příliš nepřipouštějí a usilují i o další posty. V nadcházejících krajských volbách usiluje o zvolení do zastupitelstev hned 42 poslanců a 17 senátorů. Pouze někteří však v anketě občanského sdružení KohoVolit.eu odpověděli, že by se v případě zisku placeného mandátu v kraji vzdali postu v parlamentu.

Foto: Petr Horník , Právo

Článek

Nejčastěji se na kandidátkách objevují zákonodárci ČSSD, kterých je 21. Na posty v krajích aspiruje i 14 zákonodárců TOP 09 a Starostů.

Z oslovených zákonodárců, kteří usilují o krajské posty, odpověděli pouze dva, že se při zvolení do krajské reprezentace vzdají mandátu v parlamentu. Osm poslanců a senátorů uvedlo, že se své parlamentní funkce nevzdají, šest by odešlo, pokud se stanou hejtmanem, osm by skončilo v parlamentu, kdyby se stali uvolněnými zastupiteli.

Zhruba polovina dotázaných poslanců a senátorů, kteří kandidují v krajích, v anketě neodpověděla.

Někteří z kandidujících zákonodárců míní, že spojení parlamentní funkce s krajskou je užitečné. "Již takřka čtyři roky jsem zastupitelem kraje a myslím, že přenos informací mezi krajem a Sněmovnou je velmi prospěšný kraji i Sněmovně. Mandátu poslance se vzdám v případě zvolení hejtmanem," uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a lídr Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

Na kandidátce jsme jen do počtu, tvrdí někteří

Zákonodárci, kteří jsou na zadních příčkách krajských kandidátek, často se svým zvolením vůbec nepočítají.

"Chci tím vyjádřit podporu TOP 09, ale nechci být do kraje zvolena. Pokud by se stalo, že bych získala hodně preferenčních hlasů, voličům za hlasy poděkuji a své místo v kraji postoupím kandidátu, který skončí za mnou," sdělila poslankyně TOP 09 Patricie Kotalíková. Také poslanec ODS Jaroslav Martinů nepočítá s tím, že by byl zvolen. "Beru to jako povinnost a podporu své místní organizace ODS," uvedl ke své kandidatuře v kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám