Hlavní obsah

Někteří lékaři účtují pojišťovnám i výkony, které vůbec neprovedli

Právo, Jakub Svoboda, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří lékaři si nechávají od zdravotních pojišťoven proplácet různá vyšetření, léky a materiály, které pacientům neposkytli. V součtu tak nepoctiví doktoři podle odhadů odborníků oberou ročně pojišťovny o desítky miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Například jeden zubař si takto podle informací zdravotní pojišťovny za tři roky přilepšil o více než čtvrt miliónu. Právo na podobné podvody lékařů upozornili čtenáři.

Stěžovali si i na to, že od nich vymohli v ordinaci peníze, aby si poté za tentýž výkon, léky či zdravotnický materiál nechali od pojišťovny zaplatit ještě jednou.

Vymyšlená sádra

Čtenářka Práva z Prahy při kontrole svého výpisu z pojišťovny s údivem zjistila, že jistý soukromý chirurg z polikliniky na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích si nechal loni od Oborové zdravotní pojišťovny (OZP) zaplatit sádru za 301 Kč. Tu jí ale nedal. „Pojišťovnu mohlo alespoň trknout, že už nevykázal sundání sádry,“ poznamenala žena.

Již předtím si stejný chirurg „přivydělal“ také při ošetření její dcery, které dal na zraněný kotník za šest set korun bez stvrzenky laminátovou sádru, aby si poté klasickou bílou sádru v ceně přes tři sta korun, kterou jí rozmluvil, nechal od pojišťovny proplatit.

„Nemůžu vám k tomu nic říct,“ reagoval na žádost Práva o vysvětlení chirurg s výmluvou, že vyzrazením jakýchkoli údajů k pacientkám by se dopustil přestupku, za který by mohl být sankcionován.

OZP podle zjištění Práva také uhradila vymyšlené úkony psycholožce jednoho pražského střediska psychoterapeutických služeb. Ta z původně dvouhodinové psychoterapie čtrnáctileté dívky z loňského prosince udělala tříhodinovou, k tomu si ještě přidala zcela vymyšlené dvouhodinové sezení.

Matce dívky to nejdříve zdůvodnila tím, že má s případy pacientů hodně práce i po jejich návštěvě, později zase tvrdila, že vše spletla firma, která pro psychoterapeutické středisko píše výkazy.

Ještě větší problémy pak měla psycholožka s vysvětlením, proč rodiče školačky donutila zaplatit za tzv. krizovou intervenci 30korunový regulační poplatek, což jí zákon výslovně zakazuje.

Pojišťovny potvrzují, že se s podvody lékařů setkávají. „Oddělení operativních kontrol, které prověřuje podněty pojištěnců, provedlo loni celkem 175 kontrol. Výtěžnost z šetření podnětů pojištěnců byla 279 tisíc Kč a z dalších šetření 3,2 miliónu Kč,“ reagoval na dotazy Práva mluvčí OZP Mario Böhme.

Pomohlo zavedení internetových karet

Lidé se nyní o podvodných praktikách některých lékařů dozvídají hlavně díky internetovým projektům zdravotních pojišťoven, málokdo si pro výpis zajde na pobočku.

Právo je seznámeno s případy, kdy si lékař nechal od pojišťovny proplatit léky, které nepředepsal. Podle mluvčího VZP Jana Roda se pojišťovna bez podnětu pacienta neobejde, s výjimkou případů, kdy je nepochybné, že péče být poskytnuta nemohla – např. pojištěnec zemřel, ale podle výkazů poté čerpal ambulantní a lůžkovou péči apod.

O tom, že jde spíše o ojedinělé excesy lékařů, je přesvědčená mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZPMV) Hana Kadečková. „Chybné vykázání péče není ojedinělé, ale ve většině případů jde o omyly a překlepy,“ řekla Právu.

Zubař si za tři roky „přivydělal“ 270 tisíc

ZPMV podle ní podala zatím dvě trestní oznámení proti lékařům a k 11 trestním oznámením se připojila.

„V jednom z trestních řízení, které jsme podali, si lékař v průběhu tří let neoprávněně účtoval stomatologickou péči v celkové výši zhruba 270 000 Kč,“ uvedla Kadečková.

Lidé se podle ní stále více sami zajímají o to, kolik jejich zdravotní péče stojí.

„My jsme jim to usnadnili tím, že jsme pro ně již před třemi lety vytvořili elektronickou Kartu života, přes kterou mají kromě jiných služeb neomezený přístup ke svým zdravotním účtům. Díky tomu přibývá upozornění na nesprávně vykázanou péči,“ dodala mluvčí.

Vykázanou péči mohou klienti ZPMV sledovat přes internet na počítačích nebo na chytrých telefonech. Ve výpisu najdou seznam a ceny všech zdravotních výkonů, které jim lékaři provedli, datum vyšetření, pobyt v nemocnici, přehled laboratorních vyšetření, předepsaných léků, pomůcek zdravotnické techniky atd. Mají tam záznamy o platbách registrujícímu lékaři a lékárně, kde si vyzvedli léky, a to až tři roky zpětně.

Zájem o elektronickou kartu je podle Kadečkové obrovský, týdně si ji pořizuje kolem 2000 klientů pojišťovny. Například OZP zase nabízí pojištěncům internetovou Vitakartu.

Lidé také mohou podle zákona jedenkrát ročně požádat zdravotní pojišťovnu o zaslání výpisu z osobního účtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám