Hlavní obsah

Nejvyšší státní zastupitelství žádá prošetření možné Drobilovy korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) nařídilo žalobcům zahájit prověřování bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), protože je podle úřadu podezřelý z korupce. Informoval o tom ve středu server Aktuálně.cz. Pokyn souvisí s kauzou někdejšího šéfa Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS)

Článek

"Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 obdrželo závazný pokyn zahájit úkony trestního řízení proti konkrétní osobě s podezřením ze spáchání trestného činu korupčního charakteru," potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Podle Aktuálně.cz má policie prošetřit, zda se nedopustil podplácení a zneužití pravomoci úřední osoby.

Šéf SFŽP loni v říjnu pořídil nahrávku s poradcem Drobila Martinem Knetigem, který ho prý nabádal k manipulování s veřejnými zakázkami, aby bylo možné získat peníze na financování ODS a Drobilovy kariéry. V prosinci si Michálek nahrál i schůzku s Drobilem, který mu poradil, že by měl jít buď na policii, nebo nahrávky zničit. V jednom okamžiku mu údajně nabídl místo svého náměstka, pokud důkazy zmizí.

K ničemu takovému nemohlo dojít, protože pan Michálek mi nikdy žádnou nahrávku nepouštěl. Nemohl jsem ani nabízet úplatek.
Pavel Drobil

Drobil v tiskovém prohlášení zopakoval, že je připraven s orgány činnými v trestním řízení spolupracovat, opět ale odmítl, že by Michálkovi nabízel funkci svého náměstka výměnou za zničení důkazů.

„K ničemu takovému ani nemohlo dojít, protože pan Michálek mi nikdy žádnou nahrávku nepouštěl. Nebyl-li jsem nikdy konfrontován s žádným důkazem o nezákonné činnosti na SFŽP, nemohl jsem ani nabízet úplatek,“ argumentuje místopředseda ODS.

Funkci mu prý nabídl, jelikož nebyl spokojen s jeho prací v SFŽP, chtěl ale pro něj jinou manažerskou pozici. Zdůraznil, že Michálka vyzval, aby důkazy předal policii. Jestliže neměl nahrávku s důkazem nebo ji nechtěl dát policii, stojí si Drobil za tím, že výzva ke zničení byla logická.

Co řekl Drobil Michálkovi
"Pokud něco takového existuje, tak jim to musíte dát. A ujistit je, jste katolík stejně jako já, křesťan, ujistit je, že jestli něco je, jestli tady něco bylo, tak že je to teď tady na tom stole, ta výpověď bude zničena a nic dalšího není."
"Pokud máte něco, co dokazuje něco, co má nějakou trestněprávní odpovědnost, tak buď s tím zajděte na nejbližší policii, anebo to zničte. V opačném případě to zničí vás. To říkám úplně otevřeně."
"Já vám dám jednu věc na uvažování: pro mě samozřejmě značka ideál je, že za mnou přijde pan Michálek, v pravé ruce bude mít ruku pana Fibingra, v levé ruce bude mít ruku pana Knetiga, nebo to vyměníte, to je jedno, a přijdete mi oznámit, že toto je řešení. Varianta číslo dvě, která je fakt dobrá a pro mě akceptovatelná, je, že mi půjdete dělat náměstka. Já potřebuju náměstka, který pod sebou bude mít kompletně celou státní správu a který mi udělá projekt za miliardu. ... moje dobrá rada je: přineste mi to, zničte to a odpřisáhnete mi, že neexistuje nic jiného. Toto je moje varianta číslo dvě. Číslo tři nechám na vás, protože mě žádná jiná varianta nenapadá."
Zdroj: aktualne.cz

Případ má protikorupční policie

Protikorupční policie již v souvislosti s kauzou zahájila úkony trestního řízení s podezřením na spáchání trestného činu pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži. Stalo se tak na základě Michálkova trestního oznámení, které podal na neznámé pachatele ze SFŽP, ministerstva životního prostředí a některých společností. V případě obvinění a soudní dohry by možným pachatelům hrozily dva roky až osm let vězení.

Současný pokyn se však pravděpodobně týká samotného postupu Drobila vůči Michálkovi. K závěru, že se má zahájit prověřování, dospělo NSZ podle Zenklové při přezkoumávání jednání Drobila, premiéra Petra Nečase (ODS) a ministra vnitra Radka Johna (VV). Potvrdilo, že Nečas ani John nejednali protiprávně. Na oba bylo podáno trestní oznámení pro podezření z neoznámení trestného činu, zneužití pravomoci úřední osoby a nepřekažení trestného činu. Tohoto podezření byl zbaven i Drobil. [celá zpráva]

Kauza na SFŽP vyvolala koncem loňského roku vnitropoliticé napětí a Drobil rezignoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám