Hlavní obsah

Nejvyšší soud nemůže nařídit, jak rozhodovat o restitucích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší soud nemůže soudcům nařídit, jak mají rozhodovat v restitučních kauzách týkajících se takzvaných Benešových dekretů. Zákon mu pouze umožňuje, aby některým ze svých rozhodnutí sjednotil určitý postup a ukázal tak soudům cestu, kterou při rozhodování považuje za správnou. ČTK to dnes řekl místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera.

Foto: Barbora Šindelková

Zlatokopecké odpoledne hostil také Frýdek-Místek.

Článek

Reagoval tak na rozhodnutí českých politických lídrů, kteří pověřili ministra spravedlnosti Pavla Rychetského, aby Nejvyšší soud požádal o zformulování jednotného postupu soudů v restitučních sporech.

Politici by tak chtěli zabránit prolomení tzv. Benešových dekretů, na jejichž základě byl po válce zabaven majetek kolaborantům s nacisty. Dohodli se na tom premiér Vladimír Špidla, předsedové obou komor parlamentu, šéfové stran a lídři poslaneckých a senátorských klubů.

Podle Kučery nyní záleží na Rychetském, jak bude svou žádost formulovat. Soud se totiž problémem může zabývat jen v případě, že již ve věci restitucí existují dva zcela rozdílné rozsudky. Nejvyšší soud pak při rozhodování o nich ukáže, které považuje za správný. "Je pak už na nižších soudech, aby toto rozhodnutí z přirozené autority k nám respektovaly," vysvětlil Kučera.

Pomoc obcím se soudními spory

Politici se také shodli na přípravě novely, podle níž by se obce, které nemají prostředky na vedení restitučních sporů v budoucnu, mohly obrátit na úřad zastupující stát ve věcech majetkových, aby je v těchto sporech zastupoval.

 Právníci budou nyní podle politiků zkoumat, zda současná situace vyžaduje i změnu v ústavě. Například premiér Vladimír Špidla ale soudí, že zákony jsou dostatečné a jde o jejich interpretaci. Výsledky práce právníků a dalších expertů ukážou, zda politici navrhnou další změny v zákonech. Proto se předpokládá, že dnešní schůzka nebyla poslední. Další se budou konat podle potřeby, uvedl Špidla.

Premiér po jednání zdůraznil, že na všech těchto krocích se strany shodují. Politické strany podle něj nebudou přicházet se samostatnými iniciativami a hlavní roli převezme vláda. Její postup výslovně podpořili vůdci parlamentní opozice. Předseda ODS Mirek Topolánek a šéf KSČM Miroslav Grebeníček.

Reklama

Související články

Kinský vyhrál první spor o majetek

Restituce majetku potomků rodu Kinských zřejmě vstupuje do rozhodující fáze. 66letý František Oldřich Kinský totiž definitivně vyhrál první soudní spor...

Obce nemají peníze - Kinští vyhrávají soudy

Obce, s nimiž vede vlastnické spory František Oldřich Kinský, potomek šlechtické rodiny Kinských, které byl po válce na základě Benešových dekretů konfiskován...

Dostál: Politici by měli bránit dekrety

Nad právnickým oříškem se sešli včera večer zástupci všech parlamentních stran ve Sněmovně. Předložil jim ho ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD), jehož...

Výběr článků

Načítám