Hlavní obsah

Nejvyšší soud chce od evropského soudního dvora vyjádření k pervitinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud (NS) se obrátil na Soudní dvůr EU v Lucemburku s předběžnou otázkou v trestní problematice. Jde o to, zda má justice považovat léky zneužívané „vařiči” pervitinu za takzvaný prekurzor, tedy látku sloužící k výrobě drog. Podle jiného výkladu jde o léčivé přípravky s obsahem prekurzoru, které jsou vyňaty z působnosti unijního nařízení.

Foto: Celní správa

Léky zabavené výrobcům pervitinu. Archivní snímek

Článek

Prekurzor je v chemickém smyslu slova sloučenina, která se účastní chemické reakce za vzniku jiné sloučeniny. V kontextu trestního práva termín slouží pro látky užívané nebo přímo určené k výrobě drog. Například pseudoefedrin potřebný k výrobě pervitinu získávají „vařiči” z některých léků.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady o prekurzorech drog připouští podle NS dva protichůdné výklady. NS neodstranil pochybnosti ani při srovnání různých jazykových verzí sporného článku nařízení. Proto se obrátil na Soudní dvůr EU.

Kvůli výkladu přerušil výkon trestu 

V konkrétní kauze soudy potrestaly muže za to, že u sebe přechovával přípravky s obsahem ibuprofenu a pseudoefedrinu. Loni v květnu nastoupil do výkonu trestu, který mu měl vypršet v květnu 2017.

Protože existuje možnost, že po rozhodnutí Soudního dvora EU bude právní kvalifikace změněna v mužův prospěch, rozhodl předseda senátu NS Stanislav Rizman o přerušení výkonu rozsudku.

Předběžné otázky slouží k zajištění jednotného výkladu a provádění unijního práva ve všech členských státech. Soudní dvůr jich ročně dostává přes 400, řízení trvá v průměru 15 měsíců.

České soudy již od vstupu do Unie položily 49 předběžných otázek. Nejvyšší soud se do Lucemburku obrátil zatím pětkrát, žádal o zodpovězení předběžných otázek z oblasti mezinárodního práva soukromého nebo práva duševního vlastnictví. Aktuální otázka je tedy první v trestní oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám