Hlavní obsah

Nejvíc si teď přeju být zpátky v Česku, říká studentka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský útok se dotkl i ukrajinských občanů, kteří trvale žijí v České republice. Mnozí z nich mají na Ukrajině rodinu. Někteří z nich, jako například studentka Karlovy univerzity, 23letá Leila Sely­schcheva, je momentálně s rodinou v přístavním městě Cherson, nedaleko Oděsy. Brzo ráno slyšela bombardování, teď je tam prý klid, v oblasti jsou ale slyšet kroužící vrtulníky.

Foto: Reuters

Ruské jednotky postupující na Cherson

Článek

„Jsem v šoku, nečekala jsem, že ve svém věku, v téhle moderní době, zažiju něco takového,“ řekla telefonicky Právu. „Já se bojím těch výbuchů, teď je ale ve městě klid. Spíše se bombarduje na východě,“ svěřila se Leila. V Chersonu jsou podle ní obrovské fronty na nákupy, obrovské fronty do lékáren.

Nečekala jsem, že ve svém věku, v téhle moderní době zažiju něco takového
Leila Selyschcheva, 23letá studentka UK

„Lidi se rozdělili do dvou skupin. Jedni ti, co se snaží zachovat si chladnou hlavu, druzí se bojí a připravují si zásoby,“ popisuje Leila.

Příbuzní by rádi do Prahy

Na Ukrajinu cestovala s babičkou. V sobotu se měla vracet domů. Vzdušný prostor nad Ukrajinou je ale uzavřený. „Nevím, jak se dostanu do Prahy, letiště v Kyjevě je uzavřené, z něho jsem měla letět. Prý jsou tam vojáci. 27. února jsem měla být v Praze, teď nevím, co dělat. Zatím nemám žádné informace, co bude,“ obává se.

Smrt je blízko, snad přežijeme, modlí se Kyjevané

Zahraniční

Někteří její známí a rodinní příslušníci zvažují, že Ukrajinu opustí a přesunou se do Česka. „Zpátky jsem se měla vracet s babičkou, ale i někteří další příbuzní i přátelé zvažují, že pojedou do Česka s námi. Upřímně jediné, co si teď přeju, je být co nejdřív v Česku. Mám tu přátele, studuji tady. Celé té situace je mi hrozně líto a jsem z toho v šoku. Nečekala jsem, že se k tomu Rusko opravdu odhodlá,“ uzavřela studentka.

Reklama

Výběr článků

Načítám