Hlavní obsah

Nejvíc mi tady chyběla maminka, říká Čech propuštěný z karantény na Bulovce

Novinky, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pětice Čechů v pondělí ráno opustila karanténu v pražské Nemocnici Na Bulovce, v níž se na dva týdny ocitla po příletu z čínského Wu-chanu. Opakované testy na nákazu koronavirem ukázaly, že jsou všichni zdraví a mohou se vrátit domů. Lékaři u propuštěných pacientů neočekávají komplikace, za celou dobu hospitalizace neměli žádný zdravotní problém. Zhlédněte rozhovor s 21letým studentem Danielem Pekárkem, který je jedním z čerstvě propuštěných.

Daniel Pekárek opouští karanténuVideo: Aktu.cz

 
Článek

Pobyt v izolaci byl podle lékařů i pacienta bezproblémový. "Chovali se ke mně dobře a cítím se v klidu. Teplotu nemám, nemusíte se bát, že bych vás nakazil," řekl propuštěný Daniel Pekárek, který v čínském Wu-chanu studoval. Ze všeho nejvíce se těší, až si bude moct jít zaběhat.

Po celou dobu karantény nesměli lidé, kteří přicestovali z Wu-chanu, vycházet ven, měli ale samostatné pokoje a přístup ke komunikačním prostředkům, aby mohli být v kontaktu s rodinou a blízkými. „Snažili jsme se, aby měli pocit volnosti co největší," řekla primářka kliniky infekčních nemocí Hana Roháčová.

Počet obětí koronaviru v Číně stoupl na 1770, nakažených je přes 70 000

Svět

Testům na nákazu koronavirem se Češi, kteří přiletěli z epicentra nákazy, podrobili dvakrát. „Brali nám krev a dělali stěry z krku," vysvětlil postup při testování Daniel. U nikoho z pětice izolovaných se známka infekce ani po dvou týdnech neprojevila, a tak se mohou všichni vrátit zpět do běžného života.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Od pondělních brzkých ranních hodin tak postupně opustilo Nemocnici Na Bulovce všech pět cestovatelů. Na otázku, co mu v karanténě chybělo nejvíce, Daniel s úsměvem odvětil, že „maminka”. Před budovou Bulovky na něj už čekali s autem jeho blízcí.

Češi držení v karanténě kvůli koronaviru opustili Bulovku

Domácí

Krátce se vyjádřil také ke zdravotní péči v místě šíření nákazy, odkud právě přijel. „Ve Wu-chanu se člověk k doktorovi neobjednává dopředu, ošetří ho hned, ale samozřejmě za to musí zaplatit," řekl s tím, že osobně nezná nikoho, kdo by tam byl v poslední době vyšetřován.

Zprávy o tom, že by bylo šíření koronaviru ve Wu-chanu natolik závažné, že by tam lidé umírali na ulici, potvrdit nemohl. „Co jsem se bavil s kamarády, tak mi nikdo neříkal, že by něco podobného viděl. Ale Wu-chan je velké město, takže se to ale samozřejmě někde stát může,” vysvětlil student.

Reklama

Související články

Evropa hlásí první oběť koronaviru

Ve Francii podlehl první člověk nemoci Covid-19 způsobené novým koronavirem, uvedla podle stanice BBC v sobotu ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová. Jde...

Češi koronavirem nakažení nejsou

Pětice Čechů, kteří jsou po návratu z čínského Wu-chanu v karanténě na pražské Bulovce, je zdravá. Potvrdil to i druhý test na koronavirus, uvedl ministr...

Výběr článků

Načítám