Hlavní obsah

Stanjura podpoří výpovědi bez udání důvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepružný pracovní trh je podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) jednou z největších brzd české ekonomiky. Proto on i jeho ministerstvo doporučí vládě, aby přijala návrh Národní ekonomické rady vlády (NERV) a zavedla do zákoníku práce výpovědní lhůtu bez udání důvodu. V současnosti musejí zaměstnavatelé výpověď odůvodnit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

„Propouštění se dnes děje za výrazných byrokratických podmínek. Často se pak dělají formální změny organizační struktury, zanikají daná pracovní místa,“ řekl v Otázkách Václava Moravce na České televizi Stanjura.

Je ale potřeba se v souvislosti s tím bavit o výši odstupného, které by se mohlo v tomto případě zvýšit. Teď se odstupné pohybuje mezi jedním a třemi průměrnými měsíčními platy.

Volby by vyhrálo ANO. ODS a Piráti ale posílili

Parlamentní volby

„Je třeba říct, že ten institut může fungovat na obě dvě strany. Velmi často dostanete pracovní nabídku, která je časově omezená. A pokud nenastoupíte, tak ji nemůžete využít,“ dodal.

S tím ovšem nesouhlasí předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. „Jak to má zpružnit trh práce? Mohlo by to postihnout lidi, kterých by se firmy rády zbavily, jako jsou například matky s často nemocnými dětmi, starší zaměstnanci s vyššími platy,“ uvedla Schillerová. Není v tom podle ní žádný benefit pro trh práce. „My nemáme problém s nabíráním lidí, my jich naopak máme nedostatek,“ řekla.

Anketa

Měla by být zavedena výpověď bez udání důvodu?
Ano
17,3 %
Ne
82,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 38367 čtenářů.

Novelu zákoníku práce by ovšem muselo předložit ministerstvo práce a sociálních věcí. Na jedné zatím pracuje, oficiálně ovšem nikde neuvedlo, co obsahuje. Představit by ji mohlo už tento měsíc.

Zrychlení povolovacích lhůt

Stanjura z návrhů NERV chce vedle větší flexibility trhu práce doporučit vládě, aby se zaměřila i na zrychlení povolovacích lhůt třeba pro výstavbu. Ale jak konkrétně by to dělal, neuvedl. Vedle toho by se chtěl zaměřit i na digitalizaci. Zjednodušit by se měly podle něj i kontroly podnikatelů.

„Chceme-li zlevnit cenu bytu, tak zkrácením řízení z průměrných deseti let na jeden rok jsme schopni snížit cenu bytu o patnáct tisíc korun na metr čtvereční. Kupující dnes platí za dlouhé projednávání,“ odůvodnil NERV svůj návrh na zrychlení povolovacích lhůt.

V něm ale NERV vedle administrativního zrychlení navrhuje třeba i  revidovat požární předpisy, hygienické předpisy v oblasti osvětlení, větrání a hluku či zjednodušení povolení pro kácení stromů.

Ministr Hladík: Zálohovat PET lahve dává ekonomický smysl

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám