Hlavní obsah

Nejstarší Češka zemřela ve 107 letech, ještě nedávno kosila trávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká Bíteš
Aktualizováno

V domově důchodců ve Velké Bíteši na Žďársku v úterý zemřela nejstarší občanka Česka Františka Kožnarová. Bylo jí 107 let. Informovala o tom vedoucí zdravotní sestra Petra Veselá. Žena podle ní zemřela stářím, netrpěla žádnou akutní nemocí. V posledních letech už jen ležela.

Foto: Luboš Pavlíček , ČTK

Františka Kožnarová na archivním snímku z 26. září 2007.

Článek

Františka Kožnarová, která se narodila 25. září 1903 ve Velké Bíteši, neměla podle Veselé lehký život. Nikdy se nevdala, a ačkoli pochází z několika sourozenců, zůstala z nich sama. Vychovala bratrova syna, který za ní pravidelně docházel. Nestačila se ničím vyučit, celý život tvrdě manuálně pracovala, dokonce i v cihelně.

Recept dlouhověkosti? Kozí mléko a sýr

Ještě před několika lety žila sama v domku, kde chovala kozy a starala se o slepice, psa a kočku. "Lidé ji potkávali často s kosou, když jezdila kozám pro trávu, to jí bylo už více než 100 let. K dlouhému věku jí určitě pomohlo kozí mléko a sýry, které si z něj vyráběla," řekla už dříve sociální pracovnice domova důchodců Eva Dosadilová.

Foto: Luboš Pavlíček , ČTK

Františka Kožnarová na archivním snímku z 26. září 2007.

Do domova důchodců nastoupila paní Kožnarová začátkem roku 2006 ve svých 103 letech poté, co byla několik týdnů v nemocnici.

Vysokého věku se dožívají i další z klientek domova důchodců ve Velké Bíteši. Marie Cahová podle Veselé oslaví v srpnu 105 let, další seniorka se dožije koncem roku stovky.

Podle dostupných informací je nyní nejstarší obyvatelkou Česka Marie Třešňáková. Bydlí v Jirkově na Chomutovsku a loni 29. listopadu oslavila 107. narozeniny.

Nad sto let mají spíše Pražané a Jihomoravané

Podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) žilo v lednu v České republice 502 lidí starších sta let. Dalších 411 důchodců by se letos stovky mohlo dožít. Počet obyvatel, kteří přesáhli věkovou hranici sta let, rok od roku narůstá. Letos je jich o 14 víc než loni a o 108 víc než v roce 2009.

Vyššího věku se podle statistik dožívají výrazně častěji ženy. Zatímco mužů starších sta let eviduje ČSSZ 74, žen je dohromady 428. Nejstarší Češky se narodily v roce 1903, nejstarší muž v roce 1904. Nejvíc sto a víceletých lidí žije v Praze - 173 a v Jihomoravském kraji - 119. Nejméně lidí s úctyhodným věkem přesahujícím stovku zaznamenali statistici v Karlovarském kraji. Napočítali jich celkem 17. Ve Zlínském kraji jich bylo 51, z toho osm mužů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám