Hlavní obsah

Nejsme pro všechny. Zubní ordinace se vymezila vůči rasistům a progresivní levici. Schytala za to postih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Preferovat pacienty podle jejich světonázoru nelze, rozhodl pražský městský soud, který se zabýval žalobou soukromé zubní kliniky. Ta dostala důtku od České stomatologické komory za to, že na webových stránkách specifikovala, jaké pacienty preferuje a pro koho naopak není.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Poptávaný názorový soulad se přitom netýkal pouze součinnosti při poskytování zdravotní služby, ale také hodnotových postojů a politických preferencí. Se snahou odradit příznivce totalitních režimů, rasismu či progresivní levice, ovšem zubaři narazili.

Pražská klinika, na jejíž soudní při upozornil server Česká justice, na webu mimo jiné uváděla, že má zájem o pacienty vědomé si odpovědnosti za své zdraví, kteří spolupracují s lékaři a dodržují léčebný plán. Nadto zmiňovala i soulad s vizí „tvrdé poctivé dlouhodobé práce vedoucí k bohatství společnosti“.

Vedle toho se vymezila i negativně vůči příznivcům totalitních režimů, vyznavačům dezinformací, manipulace a nesvobody, příznivcům rasismu i mladé západní progresivní levici, prosazující nezažité totalitní ideály a ostrakizaci lidí s jiným názorem.

Čekejte, nebo si připlaťte. Chamtiví lékaři trápí pacienty

Domácí

Snaha formulovat ideální formu spolupráce lékaře a pacienta podle serveru tvrdě narazila, a to na základě stížnosti u stomatologické komory, která označila za neetické, aby lékař, byť s jistou mírou nadsázky, hodnotil pacienty a vybíral si je, ačkoliv je to právě pacient, který si vybírá svého lékaře. Prezentace hodnot vyznávaných klinikou podle komory nemůže být prezentovaná formou negativního vymezení vůči pacientům s „nesprávnými názory“.

Jelikož se ordinace bránila proti důtce žalobou, v níž argumentovala, že záměrem nebylo vylučovat potenciální pacienty, ale snaha o dlouhodobou spolupráci a důvěru mezi lékařem a pacientem, dostala se záležitost k soudu.

Ten uznal právo na svobodu projevu, ale podobně jako stomatologická komora odmítl negativní formu vymezení vůči části potenciálních pacientů. „Má se jednat o klienty, se kterými se neshodne nikoliv na průběhu poskytování zdravotní služby, ale se kterými se neshodne v osobních (politických, hodnotových) postojích,“ citoval server z odůvodnění verdiktu, který poukázal rovněž na to, že pacient si vybírá lékaře a ten má pouze přesně definované důvody, kdy jej může odmítnout. Potvrdil tak, že šlo ze strany ordinace o neetické jednání snižující stavovskou čest.

Anketa

Má podle vás soukromá klinika právo vybírat si pacienty podle světonázoru?
Ano
52,7 %
Ne
47,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4014 čtenářů.

Roger Waters má na turné problém. Kvůli názorům na Izrael ho nikdo nechce ubytovat

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám