Hlavní obsah

Čekejte, nebo si připlaťte. Chamtiví lékaři trápí pacienty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani smlouva s pojišťovnou nebrání části lékařů, aby brali přednostně pacienty, kteří zaplatí za objednání tučný poplatek. Některé weby chtějí za zprostředkování termínu u neurologa, dermatologa nebo třeba očaře stovky až tisíce korun. Nechcete platit? Musíte si počkat několik měsíců. Podivná forma „nadstandardu“ vadí i ministerstvu, které lidem radí, ať si stěžují, a zvažuje navýšení pokut pro lékaře.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O svou zkušenost se s Novinkami podělil devětasedmdesátiletý František Kaluža.

Několik měsíců řešil neurologické problémy se svou praktickou lékařkou, ale bezvýsledně. Se žádankou ho proto poslala k neurologovi.

„Jaké bylo mé překvapení, když jsem po několika hodinách strávených na internetu a u telefonu zjistil, že termíny jsou mi nabízeny po čtyřech až šesti měsících. Na druhou stranu jsem objevil na internetu nabídku na stránkách www.navstevalekare.cz, kde se mohu objednat on-line,“ popsal pan Kaluža redakci.

Mohu dostat termín objednání do měsíce, ale objednací poplatek stojí asi 670 Kč
František Kaluža

„Našel jsem si neurologické ambulance a utrpěl šok. Mohu dostat termín objednání do měsíce, ale objednací poplatek stojí asi 670 Kč. Navíc ve všeobecných podmínkách se dočtete, že za zdravotní péči ani jiné problémy nenesou žádnou zodpovědnost,“ vylíčil rozhořčeně.

Obrátil se proto na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), po kterém žádal, ať proti pochybným praktikám zakročí. „Mně i manželce je téměř 80 let a jsme starobní důchodci a jediným příjmem jsou starobní důchody,“ poznamenal.

Úředníci bez erudice budou moci nahlížet do dokumentace pacientů, schválila vláda

Domácí

Až 2000 korun za termín

Z vyjádření resortu, které má redakce k dispozici, se mu ale dostalo rady, ať podá na zdravotnické zařízení stížnost. A když nepochodí, tak ať to žene až ke krajskému úřadu.

„Z uvedeného mi vyplynulo, že problém přehodili na 80letého důchodce a stovky tisíc pacientů, kteří si mají problém vyřešit sami. Ministerstva se to netýká,“ uzavřel pan Kaluža.

Někteří specialisté přímo na svých stránkách nabízejí „VIP objednání“, které pacienty přesměruje na zpoplatněný web. Pokud člověk zaplatí 621 korun, může dostat termín na vyšetření znamének už za dva týdny, jinak až v listopadu, řekli v jedné z ordinací. Stejné je to s kardiology, neurology a řadou dalších specializací.

Jsme soukromé zařízení, tudíž každý doktor si určuje sám, zda přijímá nové pacienty, či ne
recepční pražské kliniky

Své služby nabízí přes zpoplatněný web i primář jedné z pražských fakultních nemocnic, a to za poplatek 2000 korun. „Jsme soukromé zařízení, tudíž každý doktor si určuje sám, zda přijímá nové pacienty, či ne,“ napsala Novinkám recepční jeho soukromé kliniky, proč se dá na vyšetření k primáři objednat jen za poplatek. Nabízejí to podle ní i jiní specialisté, ti to ale neuvádějí na stránkách jako jedinou možnost. Smlouvami s pojišťovnami se přitom soukromá klinika nijak netají, uvádí je na svých stránkách. To, že je zařízení soukromé, nehraje žádnou roli. Lékař si nemůže vybírat pacienta podle toho, jestli za registraci zaplatí.

Ministři za ANO poslali nemocnicím miliardy, aniž by je kontrolovali, zjistil NKÚ

Domácí

Diskriminace a porušení smlouvy

Na problémy při kontrolách účetnictví u některých specialistů upozornilo Právo v minulých dnech. Redakce oslovila písemně s žádostí o komentář i společnost Navstevalekare.cz, s. r. o., odpověď dostala až po zveřejnění článku.

„Na portálu NavstevaLekare.cz nabízíme pacientům stejnou možnost, jakou nabízejí i soukromé polikliniky se smlouvou s pojišťovnami. Na stejném principu fungují i Canadian Medical, Santé, Altoa, Agel+ a mnohé jiné. S tím rozdílem, že všichni naši spolupracující lékaři nabízejí i možnost bezplatného objednání telefonicky, nebo osobně. Tato možnost u zmíněných soukromých poliklinik chybí,“ napsal Novinkám jednatel Navstevalekare.cz Michal Švec.

Je evidentní, že si tím chtějí ordinace přivydělat na provoz, i jim náklady vzrostly. Způsob je ale na hraně zákona. Podle ministerstva upřednostňováním platících pacientů porušují smlouvu s pojišťovnou. „Ministerstvo zdravotnictví s uvedenou praxí nesouhlasí, a to především z toho důvodu, že může docházet k diskriminaci pacientů, kteří poplatek nechtějí zaplatit,“ sdělil Novinkám mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Jestli lékaři porušují zákon, je nutno posoudit v kontextu. Jasné je to podle ministerstva, „pokud bude zaplacením poplatku poskytovatel podmiňovat přijetí pacienta do péče nebo významně časově odkládat jeho přijetí“.

Chystá se několik novel, které by mohly postih pro vynalézavé lékaře zpřísnit. „Ministerstvo zdravotnictví v rámci připravovaných novelizací zákonů v oblasti poskytování zdravotních služeb a veřejného zdravotního pojištění zároveň zvažuje zpřísnění sankcí vůči poskytovatelům, kteří tímto způsobem postupují,“ doplnil Jakob.

V tuto chvíli však zbývá lidem to, na co narazil i pan Kaluža – stěžovat si u pojišťovny a případně na krajském úřadu. Rychlejší termín díky tomu ale patrně nikdo nedostane. Řízení navíc trvá i několik měsíců.

Od diagnózy po rehabilitaci. VZP dohlédne na doléčení

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám