Hlavní obsah

Nejsme jen pro věřící. Lidovci chystají velké změny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci KDU-ČSL chystají ve straně velké změny. Mezi těmi může být jak změna názvu nebo grafiky, tak i jiné fungování uvnitř strany a nová programová vize, zjistily Novinky. Konkrétní kroky představí zástupci na podzim na velké konferenci. Chtějí, aby byla strana modernější a zůstala relevantní i v roce 2030. Lidovci tak reagují na nepříznivé průzkumy a snaží se využít času, kdy nejsou žádné volby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Článek

„Chceme odstranit nálepky, které nám neustále spousta lidí dává. Že jsme stranou církevní, jen pro věřící nebo jen pro obyvatele menších obcí, že jsme stranou zkostnatělou. Nic z toho není pravda. Hrozně rád bych změnil feeling, nahlížení české společnosti na lidovce jako takové,“ řekl Novinkám místopředseda KDU-ČSL a ministr životního prostředí Petr Hladík.

Členové tak chystají velké změny. Ty chtějí představit 21. října na programové a ideové konferenci.

Výsledkem by měla být modernizace strany. „Máme poměrně silnou generaci členů mezi 30. až 40. věkem, která má velkou touhu lidovou stranu posunout dál. Je to naše odpovědnost,“ upozornil Hladík.

Bartošek: Změna názvu KDU-ČSL je mi sympatická

Domácí

„Na rovinu, máme nastavené mechanismy, které se nastavovaly třeba v 90. letech, a od té doby se na ně nesáhlo. Je potřeba si říct, že svět okolo se mění, jsou tu jiné požadavky a my se musíme obrátit sami do sebe, abychom zefektivnili naše fungování,“ řekl Novinkám ředitel Institutu pro křesťansko-demokratickou politiku (IKDP) Jan Šmídek, který má ideovou a programovou debatu na starosti.

Podle něj se o něčem takovém ve straně mluví už delší dobu. „Ale nebyl na to čas, protože byla furt kampaň. Teď budou další volby až v květnu příští rok, takže je čas se tomu věnovat,“ uvedl.

„Hrozí průšvih“

Šmídek zároveň uznal, že se členové snaží stranu zachránit. KDU-ČSL totiž v poslední době v průzkumech nevychází příznivá čísla.

Ta nejnovější dokonce ukázala, že by se lidovci nedostali do Sněmovny, kdyby kandidovali samostatně, a ne v koalici Spolu. Agentura Median straně v únoru přisuzovala 3,5 procenta, Kantar 4 procenta.

„Je potřeba, aby naši členové viděli červenou kontrolku, že teď už bychom se tím měli zabývat, jinak hrozí průšvih. Myslím, že už to dospělo do tohoto stadia,“ řekl Novinkám Šmídek.

„Musíme si přiznat, že pro tradiční hodnotové strany dnes není jednoduchá doba. A proto je právě teď vhodná doba se věnovat programu a základním ideovým předpokladům naší politiky. Jen tak dokážeme naši stranu společně provést touto složitou dobou a udržet ji a křesťanskodemokratickou politiku na radnicích, krajích a v parlamentu,“ vzkázal členům i šéf strany a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Celý proces nazvali Lidovci 2030. „Snažíme se o to, abychom i v roce 2030 byli na politické mapě a byli silná, sebevědomá strana, která stojí na křesťanských hodnotách a křesťanskodemokratických principech, a byli respektovaným partnerem pro ostatní,“ potvrdil i Šmídek.

Jak se bude žít, pokud budou lidovci u vlády

Změny si lidovci rozdělili na dvě části - na programovou a vnitrostranickou. Z programové části má vyjít dokument, který ukáže nové směřování strany.

„Má to být jakýsi strategický plán, dokument, který nebude řešit do detailů jednotlivé programové priority, ale spíš bude dávat cestu. Formulujeme vizi, jakým způsobem se bude dál ubírat Česko, pokud bude KDU-ČSL u vlády,“ vysvětlil Hladík.

Zástupci strany tak v současné době dělají workshopy, kde diskutují různá témata a snaží se na vizi shodnout. Mluví o komunitní energetice, Evropské unii, ekonomice, zdravotnictví nebo o sociálních tématech.

Hayato Okamura chce do europarlamentu. Lidovci by ale přišli o mandát ve Sněmovně i o peníze

Domácí

Od dokumentu si slibují, že zdůrazní priority a pomůže těm, kteří zvažují KDU-ČSL volit.

„Když se podíváme na průzkumy, tak nám jako lidovcům lidé věří rodinnou politiku a životní prostředí, že to jsou dvě oblasti, se kterými umíme něco dělat. Ale my máme kompetentní lidi v celém spektru. Chceme ukázat, že naše politika je mainstreamovou odpovědí na potřeby obyvatel České republiky,“ vysvětlil Hladík.

To potvrdil i Jurečka. „V KDU-ČSL jsme si vědomi, že klimatická změna a konkrétní opatření na její zvládnutí budou klást zvýšené nároky také na sociálně ohrožené skupiny, což jsou velmi často rodiče s malými dětmi. Proto je pro nás důležité vytvořit podmínky k tomu, aby je tato opatření v budoucnu neohrožovala. Na tuto tematiku se hodláme soustředit i v rámci programové a ideové debaty,“ popsal Novinkám.

Podle předsedkyně Mladých lidovců Heleny Martinkové by strana například měla svá témata lépe komunikovat na příkladech a propojovat je.

„Téma rodiny by nám mělo zůstat, ale je to příležitost do něj zasadit i ostatní faktory. Já chci mít jednou také rodinu a chci, aby děti jednou žily v zemi, kde bude dobré klima, kde se jim dobře dýchá a mají velkou možnost žít zdravý život. Takže to chce více ukazovat na příkladech. I životní prostředí je téma, které se propojuje s tématem rodiny,“ navrhuje.

Změna názvu, grafiky i vnitřního fungování

Druhá část by se měla týkat vnitřního fungování strany. Podle Šmídka jsou v této oblasti zatím ve hře jakékoliv změny.

„Sbíráme názory od členů prostřednictvím dotazníků, anket, workshopů v krajích. Ptáme se jich, co je trápí. Proč si myslí, že v současné době nejsme tak úspěšní, jak bychom mohli být. Co si myslí, že by se mělo změnit ve straně,“ vysvětlil.

Podle něj od členů padají například návrhy, že strana musí vylepšit komunikaci, kumulaci funkcí, ale třeba i to, aby se více zapojili mladí. „Máme jich relativně hodně, ale ve straně převládá pocit, že nemají dostatečný podíl na moci nebo vliv na chod strany,“ uvedl.

Snižme daně loteriím, říká Stanjura. Zároveň se zabývá zvýšením DPH na vodné a stočné

Domácí

Některé návrhy podle svých slov ale nečekal. „Například že by měla být lepší personální politika strany. Také jsme se bavili o důvěryhodnosti,“ řekl Šmídek Novinkám.

„Mluvíme o tom, jestli nemáme zúžit hierarchii, zlepšit komunikační toky, jakým způsobem máme přistoupit k praktickým, odborným tématům, jestli máme změnit název strany,“ potvrdil i Hladík.

Podle prvního místopředsedy strany Jana Bartoška by se KDU-ČSL mohla přejmenovat na Lidovce nebo na Lidovou stranu. Definitivně by se tak ale mohlo stát až na sjezdu příští rok.

„Mně to připadá sympatické. Vznikli jsme jako lidovci, jako Československá lidová strana,“ komentoval v podcastu PoliTalk Bartošek.

Pro změnu názvu je i Hladík. „Název Lidovci je něco, co je vhodné pro naši stranu, jsme stranou lidovou. Chceme získat mnohem širší otevření pro tři miliony potenciálních voličů, kteří smýšlí středově,“ upozornil. Ve hře je i změna celkové grafiky.

Jurečka: Chceme, aby lidé v důchodu pracovali dál

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám