Hlavní obsah

Nejmodernější zimní stadión v Praze za 170 miliónů se otevřel veřejnosti

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Skupinka amatérských hokejistů řešila problém, kde si v Praze zahrát rekreačně hokej. Přesně před rokem si proto začali stavět svůj vlastní zimní stadión. V úterý byl slavnostně představen veřejnosti. Nejmodernější zimní stadión v pražských Strašnicích v Přetlucké ulici stál 170 miliónů korun. Podívejte se na video, jak to v hale vypadá.

Nejmodernější zimní stadion v Praze za 170 milionů je otevřen veřejnostiVideo: Novinky

 
Článek

„Projekt jsme vybudovali bez jakýchkoliv nároků na dotace, tedy čistě ze soukromých peněz. Jsem rád, že se nám podařilo nový zimní stadión otevřít právě ve dnech, kdy si připomínáme dvacáté výročí historického úspěchu českých hokejistů v Naganu. Všichni bychom si moc přáli, aby projekt Icerink dlouhodobě pomáhal výchově dalších talentů českého sportu,“ říká jeden ze spolumajitelů investiční společnosti Padok, Petr Novotný, s tím, že do projektu kromě banky investovaly desítky lidí, mezi nimiž jsou i profesionální hráči.

Nejmodernější technika

Na stadiónu se nacházejí dvě ledové plochy. K dispozici je i tělocvična a bistro se zdravou výživou.

„Používáme nejmodernější technologie, máme úplně nové rolby, používáme technologie sněžné jámy, což znamená ve stručnosti, že energie, co tu jsou, cirkulují po celém stadiónu, takže se odpadní teplo využívá tak, aby bylo teplo po celém baráku, a naopak se chlad táhne zpět na ledovou plochu. Je to hermeticky uzavřený prostor, tudíž je to úspornější než cokoliv jiného,“ vysvětlil Novinkám manažer stadiónu a hokejista Martin Holý.

Sportovci

Projekt zaštiťují i známí sportovci. Kromě Holého je dalším ambasadorem i krasobruslař Tomáš Verner. Pod jeho vedením bude na stadiónu Icerink působit plnohodnotný krasobruslařský klub Akademie Tomáše Vernera. Bývalý juniorský mistr světa v hokeji Holý se pak bude starat o rozvoj nového hokejového klubu HC PADOK.

Zimní stadion je otevřený nejen dětem, ale i dospělým, profesionálům i široké veřejnosti.

Právě pod jejich dohledem a na základě jejich metodiky bude na stadiónu probíhat výchova mládeže, a to jak v krasobruslařském, tak hokejovém klubu. „Vydáváme se cestou, která je běžná v severských zemích nebo v Kanadě. Totiž že děti od nejútlejšího věku vyrůstají a trénují společně. Oba sporty si vzájemně mají co dát a ve výsledku pak produkují špičkové sportovce na světové úrovni,“ přibližuje záměr výchovy mládeže Verner.

Výchova mládeže se ovšem neorientuje pouze na profesionály. Ve spolupráci s Městskou částí Praha 10 se podařilo dohodnout ranní a dopolední bruslení pro děti z pražských škol a školek.

Otevřeno ale bude také pro veřejnost.

Design

Designové pojetí stavby a interiéru pochází z pera designerského studia Vrtiška Žák. Projektu dominuje zejména výrazná předsazená fasáda, která v noci mění barvy.

„Přístup investorů je v tomto ohledu poměrně ojedinělý. Kladli jsme důraz nejen na to, aby se stavba odlišovala od jiných podobných projektů zvenčí, ale aby se návštěvníci i uvnitř cítili příjemně. Prakticky po celém objektu se tak lidé mohou díky speciální podlaze pohybovat v bruslích. To je jen jeden z mnoha praktických detailů,“ řekl Novinkám spolumajitel studia a hlavní designér projektu Roman Vrtiška.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám