Hlavní obsah

Nejlepší a nejhorší okres? Jedním epidemie už prošla, druhý je na vrcholu teď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před covidem nelze utéct a není na místě vyvozovat z momentálně vysokých čísel průměrné týdenní incidence některých okresů na Moravě a ve Slezsku zásadnější závěry. Pomíjivost dobré či špatné covidové situace dokumentuje přelévání vln napříč republikou. Ukázat to lze na okresech Sokolov a Prostějov.

Článek

Okres Prostějov s 1141 potvrzenými případy nákazy na 100 000 lidí ve středu dominoval statistikám ministerstva zdravotnictví. Mohlo by se zdát, že v prostějovském okrese se 108 000 obyvatel je něco špatně, zvlášť s přihlédnutím k tomu, že Sokolov (87 000 obyvatel), který je na druhém konci tabulky, se může „pochlubit” průměrnou týdenní incidencí na úrovni 131 případů.

Je proto dobré připomenout, že Sokolov patřil spolu s okresy Cheb a Trutnov letos při jarní vlně epidemie k nejpostiženějším a všechny tři stihla v polovině února speciální uzávěra.

Bouchne to téměř jistě, virus má náskok, říká primář sokolovské nemocnice

Domácí

V únoru se v sokolovském okrese průměrný týdenní počet nakažených na 100 000 lidí vyšplhal až na 1559 potvrzených případů a situace se tam začala výrazněji zlepšovat až v úvodu března, kdy vláda přistoupila k uzavírce všech okresů.

Sokolovským okresem tak již epidemie prošla, přičemž region zažil situaci, kdy chyběla volná lůžka i ventilátory pro pacienty a denně tam přibývalo i více než 350 případů. Z úvodu roku se ostatně datuje i posléze hojně diskutovaný výrok premiéra Andreje Babiše o Karlovarském kraji: „Je to nejhorší kraj historicky ve všem.“

Ve stejné době, kdy na západě Čech tato vlna epidemie kulminovala, byla průměrná týdenní incidence celorepublikově na úrovni cca 450 případů, přičemž Prostějov se pohyboval pod tímto číslem – kolem týdenního průměru 320 případů na 100 000 lidí.

Je polovina listopadu 2021. V Prostějově přibylo v úterý 321 nakažených, zatímco v Sokolově pouhých 35.

Z hrozivého počtu nově nakažených je 71 procent neočkovaných

Domácí

Zatímco počátkem roku, kdy vysoký počet nakažených trápil Sokolov, byla vakcinace v plenkách a možnost byť jen registrovat se na očkování měli nejstarší senioři, případně zdravotníci a ani pro ně se vakcín nedostávalo, nyní je situace odlišná, a kdo měl o vakcinaci zájem, měl možnost se nechat očkovat a pokusit se minimalizovat riziko těžkého průběhu vyžadujícího hospitalizaci.

Prostějovským okresem tak epidemie dost možná projde s podobnou razancí jako na jaře na západě Čech, a region se tak za čas možná zařadí po bok Sokolovska či Chebska mezi „premianty” s nízkou incidencí.

Zároveň je třeba počítat s tím, že jej v tabulkách statistiků patrně vystřídá některý z dosud důsledně nepromořených okresů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám