Hlavní obsah

Jsme s vámi. Pekarová na Tchaj-wanu připomněla heslo ze srpna 1968

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová vystoupila v tchajwanském parlamentu s projevem, v němž varovala před ztrátou svobod a demokracie, neboť jde o hodnoty, které je třeba pěstovat. Tchajwanským zákonodárcům připomněla vzájemnou sounáležitost parafrází výroku z roku 1968 – Jsme s vámi, buďte s námi.

Markéta Pekarová Adamová vystoupila v tchajwanském parlamentuVideo: AP

 
Článek

„Chtěla bych vás ubezpečit, že jsme s vámi už nyní a budeme s vámi i nadále. Za všech okolností. Protože vy jste s námi, my jsme s vámi,“ uvedla předsedkyně Sněmovny která na ostrov zavítala s početnou delegací.

Pekarová připomněla, že svobodou a demokracií se zaštiťují i nedemokratické režimy. „Mnoho autokratů a diktátorů, ať už těch minulých, nebo současných, se zaštiťuje líbivými slovy o svobodě, a přitom nejsou s to obstát bez svých berliček v podobě útlaku, výhrůžek, či dokonce násilí,“ uvedla s tím, že nejde o samozřejmost, kterou máme takříkajíc napořád.

Foto: Ann Wang, Reuters

Markéta Pekarová Adamová vystoupila v tchajwanském parlamentu

„Pokud si přestaneme těchto věcí vážit, začneme o ně o to rychleji přicházet. Pravděpodobně i bez toho, abychom to zpočátku vůbec zaznamenali,“ dodala s poukazem na konflikt, který Rusko rozpoutalo na Ukrajině.

Čína se rozčiluje kvůli Pekarové Adamové na Tchaj-wanu

Zahraniční

Naše zkušenost se sovětskou okupací ze srpna 1968 nám podle Pekarové umožňuje uvědomit si, že „nikdo na světě nežije izolovaný příběh, že se naše příběhy neustále prolínají“.

Proto si uvědomujeme rizika války na Ukrajině i ta, jimž čelí Tchaj-wan. „I naše české a tchajwanské příběhy se prolínají a i na nás je zodpovědnost svobodu a demokracii rozvíjet,“ dodala šéfka Sněmovny, jejíž cesta je trnem v oku Číně.

Pekarová Adamová se sešla s prezidentkou Tchaj-wanu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám