Hlavní obsah

Nečekejme na první mrtvé, zaznělo na jednání o chuligánech

Novinky, Václav Lang
Praha

Máme účinné sankce vůči fotbalovým výtržníkům, které se ale nepoužívají, zaznělo ve středu v Poslanecké sněmovně na semináři k násilí na stadiónech. Někteří jeho účastníci proto navrhují „vystavit fanouškům červenou kartu“, například v podobě exemplárního ukončování zápasů, a nečekat, až kvůli vandalům na stadiónech budou první mrtví.

Foto: Pavel Karban, Právo

Fanoušci fotbalu.

Článek

„Ten náš sport se dostává někam, kde by asi být neměl,“ otevřel diskusi zástupců policie, fotbalové asociace, fotbalových klubů a ministerstva vnitra předseda sněmovního podvýboru pro policii Zdeněk Ondráček (KSČM). „Vyvstává otázka, jestli tuto záležitost řešit teď, nebo tradičně v České republice počkat, až budou první mrtví,“ pronesl.

Podle jeho názoru existuje dostatečná legislativa, která se ale zcela nedodržuje, a sankce, jež jsou k dispozici, často nepadají v plné míře. Apeloval proto na fotbalovou asociaci, aby se rozhodčí nebáli přikročit například k ukončení zápasů ve vyhrocených situacích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přirovnal situaci k hráči, který dostane napřed žlutou a potom červenou kartu. První napomenutí při fotbalových výtržnostech by mělo být přerušení zápasu: „Musí to vědět i fanoušek, že dostává žlutou,“ uvedl. „A jestli to bude pokračovat dál, tak musí dostat červenou a ukončí se utkání,“ prohlásil směrem k zástupcům klubů a asociace. „Zkuste do toho jednou jít a dát jim tu červenou.“

Identifikační systém

Spolu se zástupci policie a fotbalové asociace se shodl na tom, že je potřeba přitvrdit v kontrole trestů. Ne vždy se například daří donutit výtržníky, aby pravidelně docházeli na probační službu, obtížně se také zjišťuje, zda potrestaní chuligáni skutečně dodržují zákazy vstupu na fotbalová utkání.

Také tresty v podobě zákazů vstupu na fotbal by měly být přísnější, jeden až dva roky zákazu jsou podle Ondráčka málo a měly by vzrůst alespoň na pět šest let.

Foto: Pavel Karban, Právo

Fanoušci na stadionu na Bazalech, kde se koná utkání mezi Spartou a Baníkem Ostrava

Bezpečnostní manažer fotbalové asociace Martin Synecký proto přislíbil, že ve spolupráci s ministerstvem vnitra připraví ještě do konce letošního roku návrh toho, jak zavést evidenci rizikových osob nebo osob s uloženým zákazem vstupu na stadión.

Ve hře je také speciální fotbalový zákon, po kterém volají zejména zástupci klubů. Komplexní zákon o trestné činnosti a výtržnictví při sportovních akcích by se mohl inspirovat ve Velké Británii.

Například šéf úseku ostrahy pražské Sparty Josef Prask podotkl, že v Anglii existuje licenční výbor zřízený státem, který taxativně definuje například to, jak má vypadat stadión a kolik na něm má být pořadatelů s jakým vyškolením. „Do doby, dokud stadión nesplňuje tuto podmínku, nemůže daný klub hrát soutěž na určité úrovni,“ uvedl.

Chybí zázemí pro policii a únikové východy

Platí tam také postup, kdy o výtržnících na stadiónech rozhoduje přítomný samosoudce, který může dotyčnému okamžitě uložit pokutu nebo zákaz vstupu. Lidé se zákazem se pak musí obvykle v době konání utkání dostavit na probační službu.

První náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek za policii dodal, že mají zcela jasnou představu, jak by měla být zajištěna bezpečnost, problém je ale v tom, že u nákladnějších opatření nejsou mnohdy kluby ochotné investovat například do přestavby stadiónů. Ve většině případů chybí například dostatečné únikové východy nebo zázemí pro policii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám