Hlavní obsah

Nečasová a rozvědčíci se vrátí před soud

• Aktualizováno

Případ údajného zneužití Vojenského zpravodajství, v němž figuruje manželka expremiéra Petra Nečase Jana Nečasová (dříve Nagyová) i trojice pracovníků rozvědky, se vrátí před soud 20 listopadu. V pondělí to potvrdil advokát obžalovaného zpravodajce Jana Pohůnka, Michal Hráský.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas s manželkou Janou

Článek

Vedle Nečasové a Pohůnka v případu figurují rovněž dva bývalí ředitelé vojenské rozvědky Milan Kovanda a Ondrej Páleník.

Podle Hráského je zatím nařízený pouze jeden den hlavního líčení. Kauzu bude řešit soudkyně Helena Králová, která měla případ na stole již letos v červnu. Tehdy udělila Nečasové roční podmínku a případy bývalých šéfů rozvědky předala ministerstvu obrany kvůli případnému kázeňskému provinění. Pohůnkovo trestní stíhání zastavila. [celá zpráva]

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ondrej Páleník, dříve šéf Vojenského zpravodajství, dnes předseda Správy státních hmotných rezerv

Žalobci podali proti rozhodnutím odpor a stížnosti a ohradil se také Páleníkův advokát. V případě podmínky Nečasové to znamenalo hlavní líčení, ostatní rozhodnutí ještě zkoumal Městský soud v Praze, který případ nakonec vrátil Králové, aby celou čtveřici projednala v hlavním líčení. [celá zpráva]

Kvůli kauze skončila vláda

Nečasová podle obžaloby zneužila v roce 2012, kdy šéfovala kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase, který se s ní později oženil, zpravodajce ke sledování Nečasovy manželky Radky. Kauza vedla k pádu jeho vlády.

Foto: Milan Malíček, Právo

Generál Milan Kovanda

Kovanda, Páleník i Pohůnek odmítají tvrzení o sledování. Dostali prý úkol „z nejvyšších míst“ a akce byla podle nich tzv. kontrasledováním – prověřovali údajně podezřelý pohyb kolem tehdejší manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Zpravodajec vojenské tajné služby Jan Pohůnek obviněný v kauze Nagyová

Nečasová je podle žalobců Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, pojítkem mezi více případy – je obviněna také z údajného uplácení poslanců funkcemi a z vynášení informací z Bezpečnostní informační služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám