Hlavní obsah

Nečas podá trestní oznámení kvůli týranému Ondřejovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo práce a sociálních věcí podá trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli úniku oficiálních dokumentů z výslechu týraného Ondřeje Coufala. Úniky informací z výslechu obzvlášť závažně porušují povinnost mlčenlivosti a ochrany osobních údajů. Uvedl to ve čtvrtek ministr Petr Nečas (ODS).

Článek

"Děti se budou pravděpodobně dlouho a těžce vyrovnávat se svými prožitky a skutečnost, že je s nimi podrobně obeznámena široká veřejnost, jim situaci nijak neulehčí," vysvětlil Nečas.

Další trestní oznámení směřuje na autora internetové stránky, která závažně poškozovala důstojnost týraného chlapce, dodal ministr. Na stránce jsou fotografie nahého Ondřeje, jehož týrání náhodou zachytil soused Mauerové pomocí kamerového systému.

Nečas mimo jiné hodlá provést důkladnou analýzu celého případu, která by odhalila možné chyby v práci státních institucí a v systému právní ochrany dětí. Prověrka by měla podle ministra zabránit podobným situacím do budoucna.

Podle Nečase nebyl soud dostatečně pečlivý

Ministr vidí osobně otazníky například v přístupu soudu, který Kláře Mauerové svěřil do opatrovnické péče úředně neznámou, údajně třináctiletou dívku označovanou jako Anna. Myslí si, že soud při rozhodování o opatrovnictví nepostupoval příliš pečlivě a až se zpožděním kontaktoval sociální pracovníky.

Přítel rodiny Mauerových Jakub Patočka ovšem tvrdí, že Anna nikdy neexistovala. Vydávala se prý za ni Barbora Škrlová, studentka Masarykovy univerzity v Brně. Policie teď pátrá po obou pohřešovaných.

"V případě nezvěstné Anny stále vycházíme z toho, že dívka existuje, a zajímá nás proto její současný stav a řešení situace po jejím nalezení," upřesnil Nečas.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá zákon, který má umožnit vznik centrálního státního úřadu pro zaměstnanost a sociální věci. Tato instituce by se zabývala i ochranou dětí, fungovat by měla od roku 2009. Ministr hodlá rovněž vytvořit standard kvality péče o dětí žijící mimo své rodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám