Hlavní obsah

Nečas nechce a ani nemůže lékařům garantovat návrat na původní místa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Nečas (ODS) odmítl možnost, že by vláda mohla nějak garantovat lékařům návrat na jejich místa, z nichž v rámci akce ‚Děkujeme, odcházíme‘ podali výpověď. Zároveň dal najevo, že předpokládá, že ušetřené dvě miliardy na platy nepůjdou jen lékařům, ale i sestrám a dalšímu zdravotnickému personálu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Nečas v nedělním diskusním pořadu České televize zdůraznil, že ze státního rozpočtu do zdravotnictví žádné peníze navíc nepůjdou, protože je nutné státní hospodaření reformovat. Dohoda o dvou miliardách na platy lékařů je závislá na optimalizaci počtu lůžek v nemocnicích.Pokračuje tak rozdílná interpretace dohody mezi ministerstvem zdravotnictví a lékařskými odbory.

Předseda lékařských odborů Martin Engel dal totiž najevo, že přislíbené dvě miliardy mají podle něj jít na platy lékařů a částka by se neměla rozmělňovat, protože sestry se k protestní akci lékařů nepřipojily. Upozornil také, že mezi lékaři dál přetrvává nejistota, protože "dvě miliardy jsou jakási makroekonomická částka a oni nevědí, co to bude znamenat pro jejich plat". Zároveň lékaři, kteří už podali výpověď, požadují garanci možnosti návratu na původní místo. Podle Engla by mělo být jasno do 12. února.

Nečas si však z hlediska zákonů a pravomocí si neumí představit, jak by mohla vláda něco takového garantovat. „Řada nemocnic zareagovala tak, že si nasmlouvala jiné lékaře,“ řekl Nečas. Stát nekontroluje všechny nemocnice a nemůže něco takového zaručit. Upozornil také, že soukromých nemocnic nikdo neodcházel.

Premiér také v této souvislosti prohlásil, že řada hejtmanů krajů udržuje nebo zřizuje zbytečná a nákladná zdravotnická zařízení. Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD) tuto kritiku odmítl s tím, že naopak ministerstvo často povoluje soukromým subjektům nákupy s evropskou podporou, které jsou navíc, ačkoli existují ve veřejných nemocnicích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám