Hlavní obsah

Nečas je pro Paroubka silný soupeř, plyne z průzkumu ODS

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Většina lidí (59 %) si myslí, že lídr ODS Petr Nečas je pro šéfa soc. dem. Jiřího Paroubka silným soupeřem. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos Public Affairs, který si zadala ODS a který má Právo k dispozici.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

U voličů ODS se takto vyjádřilo 77 procent. V případě sympatizantů soc. dem. si to myslí 29 procent.

Veřejnost také nemá příliš jasno v tom, kdo by měl být příštím premiérem. Podle průzkumu lidé překvapivě nejčastěji zmiňují šéfy TOP 09 Karla Schwarzenberga a Věcí veřejných Radka Johna.

Na otázku, kdo by se nejlépe hodil na předsedu vládu, uvedlo Schwarzenberga a Johna shodně 13 procent dotázaných. Méně (11 %) zmínilo šéfy dvou největších stran soc. dem. a ODS.

Stejný podíl získal předseda Strany práv občanů - zemanovci Miloš Zeman. Do průzkumu byl zařazen rovněž první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který obdržel 4 procenta.

Kdo by měl být premiérem (v%)
Radek John13
Karel Schwarzenberg13
Petr Nečas11
Jiří Paroubek11
Miloš Zeman11
Miroslav Kalousek4

Agentura se také ptala, kdo by se na premiéra hodil nejméně. Nejvíce lidí (36 %) uvedlo Paroubka. Následují Schwarzenberg (16 %), Kalousek (11 %), John (10 %), Zeman (9 %) a Nečas (5 %).

Agentura se také ptala na výměnu Mirka Topolánka Nečasem v roli celostátního volebního lídra. Nejsilnější skupina (20 %) uvedla, že s tím souhlasí, že to je dobře. U rozhodnutých voličů ODS je to 41 procent a u potenciálních 29 procent.

S výměnou nesouhlasí tři procenta lidí bez rozdílu stranických barev. Dvanáct procent lidí se přiklonilo ke slovům „je mi to jedno, nezajímá mě to“. Podle deseti procent se „stejně nic nezmění“.

Podle většiny by měl odejít i Paroubek

Na otázku, zda je Nečas lepší než Topolánek, odpovědělo kladně 8 procent dotázaných. Naopak názor, že Nečas nebude lepší, sdílí pouze jedno procento.

Větší šanci vyhrát ve volbách má ODS s Nečasem podle 7 procent. Čtyři procenta dotázaných uvedla, že má Nečas dobré, slušné vystupování.

Na dotaz, zda by z pozice šéfa soc. dem. měl odejít také Paroubek, odpovědělo kladně 70 procent dotázaných. Mezi rozhodnutými voliči ODS se takto vyjádřilo 88 procent. U voličů soc. dem. to byla třetina (33 %).

Nečas v průzkumu zadaném svou stranou poráží Paroubka pokud jde o jednotlivé programové body. V jeho schopnost vytvářet nová pracovní místa věří 24 procent, zatímco u Paroubka je to 18 procent.

Pokud jde o hospodaření s veřejnými financemi, kladně se o Nečasovi vyjádřilo 35 procent, zatímco Paroubkovi v této oblasti věřilo 11 procent.

V případě zlepšování zdravotní péče jsou pozice obou lídrů vyrovnané. Nečasovi věří 25 procent a Paroubkovi 24.

Od 29. března do 4. dubna bylo celkem dotázáno 1000 osob a u vybraných otázek dalších 527.

Reklama

Výběr článků

Načítám