Hlavní obsah

Nečas čelí kvůli amnestii trestnímu oznámení

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Skupina lidí kolem podnikatele Karla Janečka podala trestní oznámení na premiéra Petra Nečase v souvislosti s lednovou amnestií, kterou jako předseda vlády kontrasignoval. Podle nich se mohl dopustit trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby nebo maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas.

Článek

Trestní oznámení obsahuje také požadavek na vysvětlení, jakou roli hráli v procesu kontrasignace amnestie Nečasovi nejbližší spolupracovníci a zda si nechal zpracovat analýzu dopadu této amnestie.

„Trestní oznámení také požaduje, aby Petr Nečas podrobně popsal, kdy a jak proběhl akt kontrasignace rozhodnutí o amnestii. Podle autorů trestního oznámení je krajně podezřelé, že na Úřadu vlády neexistuje žádný dokument, který by se rozhodnutí o amnestii týkal. Úřad vlády je přitom ze zákona povinen zajišťovat spisovou a archivační službu ve vztahu k aktům vlády a premiéra,“ informoval Bob Fliedr, který zastupuje Karla Janečka, jednoho z předkladatelů trestního oznámení.

Trestní oznámení je podle něj doplněno i o nedávnou žádost senátorů Milana Štěcha a Miroslava Antla k nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi o prozkoumání, zda se Nečas podpisem novoroční prezidentské amnestie nedopustil trestného činu. [celá zpráva]

Národní sport

Nečas tento krok glosoval s úsměvem. "V této zemi se stává národním sportem podávat trestní oznámení. Kdokoli může podat trestní oznámení na kohokoli bez jakékoli případné sankce," řekl.

Dodal, že se ze strany předkladatelé jedná pouze o zástupný krok, neboť Janečkův spolupracovník Karel Randák sám čelí trestnímu oznámení. "Nevím, jakým způsobem si to tyto dvě osoby spojují se mnou," řekl Nečas.

Reklama

Související články

Kvůli amnestii se inspekci rozutekli svědci

Lednová prezidentská amnestie se nepříjemně projevila na vyšetřování závažného případu čtyř dozorců z ostravské věznice Heřmanice, obviněných v listopadu...

Výběr článků

Načítám