Hlavní obsah

Nebe nad Českem budou dál hlídat gripeny, dostanou nové vybavení

Aktualizováno

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválil prodloužení pronájmu švédských letounů Jas-39 Gripen do roku 2027 s dvouletou opcí. Novinkám to potvrdil předseda vlády. Gripeny budou nově uzpůsobeny i pro útoky na pozemní cíle a modernizace by měla umožnit i plnou kompatibilitu se systémy dalších zemí NATO.

Foto: Reuters

Stíhačky Gripen z výzbroje české armády

Článek

"Ano, vláda dnes schválila dodatek ke smlouvě, který prodlužuje pronájem letounů Gripen na další 12leté období s opcí na další dva roky," uvedl Sobotka ke kontraktu, o němž začaly vyjednávat již předchozí kabinety.

Roční splátky mají být o třetinu nižší, než byly podle současné smlouvy. Cena nového pronájmu činí podle dřívějších informací zhruba 448 miliónů švédských korun ročně. Při současném kurzu bude činit celková částka za dvanáctiletý pronájem přibližně 16,5 miliardy českých korun.

Gripeny z Česka na leteckém dni ve Velké Británii

Ministr obrany Martin Stropnický ocenil, že se díky prodloužení pronájmu podstatně zvýší obranyschopnost České republiky. Obecné domněnky, že země pronájem stíhaček nepotřebuje, odmítl otázkou: „A kdo je nemá? Nemá je Island, Slovinsko, Lucembursko, Albánie, nemají je pobaltské republiky.“ ČR je ale podle něj jiná kategorie a v ostatních srovnatelných zemích nadzvukovou letku mají, uvedl.

Podotknul také, že nová smlouva je výhodnější než smlouva stávající, už proto, že slibuje větší objem služeb na delší dobu pronájmu. Pronájem zahrnuje školení pilotů i pozemního personálu, novinkou letounů bude například noční vidění nebo systém umožňující šifrovanou komunikaci se všemi složkami jiných armád.

Stroje projdou modernizací

Plánovaná modernizace nadzvukových stíhaček mimo jiné umožní nasadit je v případě spojeneckých zásahů, jakým byla třeba kontrola vzdušného prostoru nad Libyí.

Do ní se čeští piloti nemohli zapojit, neboť systémy gripenů neumožňovaly úplné propojení se systémy dalších zemí. Schopnosti strojů si piloti vesměs pochvalují. Letouny se vyznačují snadnou ovladatelností a obratností, mechanici zase oceňují jednoduchou údržbu.

Rozhovor s pilotem stíhačky gripenVideo: Novinky

Ministr obrany podotkl, že Sobotkova vláda přistoupila k návrhu na pronájem už v pokročilém stadiu jednání a základní parametry byly pevně stanoveny. „Cena je garantovaná do konce března, tím pádem jsme měli skutečně relativně malý prostor,“ uvedl.

Přesto se ale snažili cenu usmlouvat. „Přes veškeré úsilí se nám to nepovedlo. Upřímně řečeno jsme s tím moc nepočítali, ale vyčítali bychom si, kdybychom se o to alespoň nepokusili,“ řekl. Vláda nicméně konstatovala, že dohoda byla sjednána výhodně a korektně.

Česká armáda si letouny v roce 2005 pronajala na deset let. Používá dvanáct jednosedadlových a dva dvousedadlové stroje.

Vedle české armády používají gripeny rovněž Švédsko, Maďarsko, Jihoafrická republika a Thajsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám