Hlavní obsah

Názory se nesblížily, řekl Stanjura po jednání s odbory k balíčku. Jednat se bude dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Názory vládní koalice a odborů se po úterním jednání ke konsolidačnímu balíčku nesblížily. Novinářům to po jednání řekl šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). Oznámil také, že se chystají některé legislativně-technické úpravy. Debata se povede tedy ještě dál, například o případném rušení zaměstnaneckých benefitů. „Každý má právo na protesty,“ uvedl také Stanjura.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

„Materiál nebude představovat žádné významné změny. Přijdou ale některé legislativně-technické změny. Úřad na nich ještě pracuje,“ zdůraznil po úterním jednání ministr financí Stanjura.

S odbory, které balíček kritizují, tak podle jeho slov na schůzce nedošlo k žádnému posunu. „Nesblížila se naše stanoviska. Zůstaly rozdílné názory jak před, tak i po jednání,“ uvedl.

Jednání, která tedy nemají příliš šanci na úspěch, jsou podle něj k tomu, aby měla vláda zástupcům odborů i zaměstnavatelů „šanci vysvětlit, že opatření mají logiku, a jejich interpretace tak není správná“.

Vláda při známkování příliš neobstála, nejhůř dopadl Stanjura

Domácí

Proberou ještě benefity

Stanjura také zmínil, že se debata povede dál, a to například o chystaném rušení zaměstnaneckých benefitů. Proti tomu se ozvali vedle odborů totiž také zástupci zaměstnavatelů. „Jelikož se na tom shodli, budeme tomu věnovat podrobnější debatu,“ potvrdil.

Odbory ČMKOS kritizují v balíčku dále například změny DPH či zavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance. Opakovaně si stěžují na to, že s nimi vláda své záměry neprojednává předem a na připomínky k balíčku s téměř šesti desítkami novel jim dala pět pracovních dnů.

Sami odboráři navrhují 12 vlastních opatření ke snížení rozpočtových deficitů. Mezi nimi je například obnovení EET či zrušení daňových změn z posledních let.

Kvůli balíčku již také ohlásili některé protestní akce, vyhlásili i stávkovou pohotovost. Předáci ČMKOS současně projednají v pondělí další postup proti vládnímu balíčku. „Vláda není ochotna cokoli zásadního měnit. Odlišujeme se značně,“ potvrdil po jednání také šéf odborářů Josef Středula.

„Každý má právo na protesty. Když ale na jedné straně protestujete a na druhé chcete jednat, tak tím jednání přitěžujete,“ řekl k tomu v úterý Stanjura.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi, zastřešuje 31 svazů s asi 270 000 členů.

Středula: Vládní balíček zvýší inflaci a ještě víc poškodí rodiny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám