Hlavní obsah

Návrh ODS, aby řidiči mohli mít půl promile alkoholu v krvi, vláda zamázla

– Praha
Novinky, zpe

Vláda odmítla návrh ODS, aby mohli řidiči v České republice řídit s 0,5 promile alkoholu v krvi. Podle vlády by uvolnění pravidel mělo dopad na bezpečnost silničního provozu. Občanští demokraté argumentovali tím, že tolerance alkoholu je při řízení v západních zemích běžná.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Alkohol za volant nepatří, shodla se vláda. Ve Sněmovně budu hájit nulovou toleranci. Riziko nehody je už při 0,5 promile alkoholu zhruba dvakrát vyšší než bez něj. Naším cílem musí být snižovat počet nehod, včetně těch smrtelných. Alkoholem se k tomu jistě nedobereme,” napsal na Twitteru nový ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

„Obecně jsem spíš odpůrcem. Je to velmi individuální, jak na koho alkohol funguje. Na někoho může mít půl promile jiný účinek, někdo si dá jedno pivo a spadne z kola,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Podle ODS má ale každý člověk dost rozumu, aby mohl po jednom pivu řídit. „Tolerance 0,5 promile alkoholu za volantem existuje ve většině západních zemí Evropy, kam historicky i kulturně patříme. Lidé v České republice jsou stejně zodpovědní a rozumní jako v zahraničí, proto navrhujeme, aby stejná tolerance platila i u nás,” uvedl v prohlášení šéf ODS Petr Fiala.

Novelu teď posoudí poslanci.

Reklama

Výběr článků

Načítám