Hlavní obsah

Návrat dětí z tábora skokově zvýšil počty nakažených v Libereckém kraji

Kvůli návratu dětí z letního tábora se v neděli v Libereckém kraji razantně zvýšily počty nakažených koronavirem. Hygienici odhalili nákazu u 14 dětí z 90, které se účastnily tábora v sousedním Královéhradeckém kraji. Celorepublikově v neděli přibylo 77 nových případů nákazy, z toho v Libereckém kraji 19.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf hygieniků Libereckého kraje Vladimír Valenta

Článek

„Případem nula tam byl účastník ze Středočeského kraje. My v návaznosti řešíme ještě další rizikové kontakty, rodinné příslušníky, takže je možné v blízkém budoucnu očekávat ještě další případy,” řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

Nejde ale podle něj o jediné větší ohnisko v Libereckém kraji v posledních dnech. Testy odhalily také šest případů koronaviru v souvislosti s rodinou, která se vrátila z Anglie.

Tyto případy podle Valenty výrazně zhoršily epidemickou situaci v Libereckém kraji, která byla zatím od začátku prázdnin dobrá.

EMA varuje před možným vedlejším účinkem vakcíny Janssen

Věda a školy

„Nových případů bylo do deseti za den,” řekl Valenta. Za poslední týden evidují hygienici v kraji 55 nových případů, což je v přepočtu dvanáct na 100 tisíc obyvatel.

Hygienici se podle Valenty snaží šíření covidu předcházet, sami aktivně vyhledávají a oslovují ty, kdo se vracejí z rizikových oblastí, a upozorňují je na povinnou izolaci a PCR testování.

„Týdně tak oslovíme kolem tisíce lidí, vede to k větší kázni při dodržování nařízení,” dodal hygienik. Za prázdniny také provedli podle něj hygienici sami nebo ve spolupráci s policií více než 700 kontrol na nejrůznějších akcích a v provozovnách.

Reklama

Výběr článků

Načítám