Hlavní obsah

Návrat armády do Hradčan Ralsko odmítá

Michael Polák, Právo, Michael Polák

Byla by to katastrofa. Jednoznačné reakce se ozývají z území bývalého vojenského prostoru Ralsko na Českolipsku. Poslední sovětští vojáci ho opustili v květnu 1991. Od té doby ležel stranou zájmu jakékoliv armády. Až teď se o zdejší letiště, rozpínající se mezi místními částmi Hradčany a Ploužnice, začalo zajímat ministerstvo obrany. To chce začít jednat o návratu letiště do majetku armády. Přímo v Ralsku to ale vyvolalo zděšení.

Foto: Michael Polák, Právo

Úly na bývalém vojenském letišti Hradčany v Ralsku.

Článek

„Stalo se to, čeho jsme se obávali,“ říká starosta Ralska Miloslav Tůma (ANO).

„Z bývalého vojenského prostoru se postupně vytváří volnočasová zóna. Myšlenky na obnovu vojenského letiště nás ale vracejí minimálně o 25 let zpět,“ tvrdí starosta v reakci na článek Práva ke snahám resortu obrany znovu využít někdejší armádní letiště.

Armáda chce získat zpět letiště Hradčany v Ralsku

Domácí

Letiště, které v minulém století využívala československá armáda, wehrmacht i sovětská okupační vojska, bylo součástí pozemků, které v roce 2007 převedl stát do majetku Libereckého kraje.

Od té doby se armáda o někdejší vojenský prostor nezajímala.

„Letiště je dnes spíše rekreační lokalitou, kde už žádné létání letadel, kromě těch sportovních, nepřipadá v úvahu. Zabrání letiště by znamenalo vyvlastnění soukromých pozemků a bourání domů v městské části Hradčany,“ varuje starosta Tůma.

„Kromě toho nevycházejí ani vzletové poměry pro letadla, musel by se ubourat kopec Červený vrch,“ upozorňuje.

Za patnáct let, co letiště v Hradčanech patří Libereckému kraji, se pro něj nepodařilo najít nějaké komplexní využití.

Dnes na letišti funguje aeroklub, sdružující zejména milovníky ultralehkého létání, je tam pila, někdejší hangáry, takzvané úly, které slouží jako sklady. Dráha letiště, o niž by se měla starat Krajská správa silnic, zarůstá trávou.

Geologicky cenné území Ralska dnes také zastřešuje Geopark Ralsko, vyvíjející řadu aktivit zejména na území někdejších obcí, které kdysi zanikly právě kvůli vojenskému využití oblasti.

„Návrat armády? Osobně si myslím, že je to nereálné, protože pozemky kolem letiště jsou už rozprodané,“ říká Lenka Mrázová, ředitelka Geoparku Ralsko.

Převzetí letiště armádou by podle ní aktivity geoparku nemělo ohrozit. „To by musela nastat situace, že by se z Ralska znovu stala uzavřená vojenská oblast. Jaké jsou záměry armády, ale netušíme,“ dodala.

Novým šéfem vojenských lesů má být Vohradský. Před jmenováním jej vyslechne vládní výbor

Domácí

Majitelem pozemků na letišti je Liberecký kraj. Ten je připravený s vládou o využití letiště pro armádu jednat. „Zatím nás ale nikdo oficiálně neoslovil,“ řekl ČTK hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám