Hlavní obsah

Zajištění řidiče, který vysypal hnůj, i těžkooděnci. Na protestu zemědělců zasahovali policisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Řidiče nákladního auta, který ve čtvrtek ráno vysypal haldu hnoje před Úřad vlády, zajistili policisté z ochranné služby. Incident se stal při protestu zemědělců v Praze, muži hrozí za dva přestupky pokuta. V závěru akce došlo také k incidentu, kdy se někteří protestující pokusili o překonání zábran u úřadu hlídaných policií, jednoho z nich zneškodnili těžkooděnci.

Zemědělci vysypali hnůj před Úřad vlády.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Zemědělci na nábřeží Edvarda Beneše vysypali hnůj a zkomplikovali tím městskou hromadnou dopravu. Situace komplikuje také individuální dopravu. Věc řeší policisté a vyzýváme motoristy, aby se oblasti vyhnuli,“ informovala časně ráno policie na síti X.

Chvíli poté policisté upřesnili, že muže „zajistili a na osobní svobodě omezili policisté z ochranné služby“ s tím, že je podezřelý z několika přestupků.

Mluvčí policie Jan Daněk v průběhu dne upřesnil, že se jednalo o narušení veřejného pořádku a neuposlechnutí výzvy, za což řidiči hrozí pokuta až 20 tisíc korun.

Obrovská frustrace, hnůj před Strakovkou je spontánní akce, tvrdí organizátor protestu

Domácí

Podle mluvčího se na místě chystalo vysypat hnůj více řidičů nákladních vozidel, odhadem zhruba čtyři, čemuž se ale až na zmíněného šoféra podařilo policii zabránit, protože zbylí zemědělci poslechli policejní výzvu.

Samotný závěr akce před Úřadem vlády po 13. hodině nakonec doprovodily drobné šarvátky s policisty, do kterých se dostali někteří zemědělci, kteří zůstali před úřadem. Policisté hlídali zábrany před budovou, což jim protestující vyčítali.

Na závěr těžkooděnci

„Takhle nás tu chráníte? Raději jděte hlídat hnůj,“ pokřikovali na policisty.

Organizátoři akce se v megafonu snažili situaci uklidnit a žádali účastníky setkání, aby šli domů. Jeden z protestujících, který byl údajně pod vlivem alkoholu, ale zábranu prorazil, načež ho zneškodnili a odvedli těžkooděnci.

Překonat zátaras se snažilo ještě dalších pět lidí, nakonec se je ale policistům podařilo uklidnit a podobné akce jim rozmluvit po dobrém.

Zásah těžkooděnců na protestu zemědělcůVideo: ČTK, Novinky

Událost s hnojem organizátoři vysvětlovali tím, že se jednalo o spontánní akci, za níž je především zklamání a zmar, jež údajně převládly u protestujících zemědělců, kterým prý jde o živobytí.

Hnůj vysypaný na tramvajové koleje před budovou Úřadu vlády zkomplikoval provoz MHD. Policie vyzvala motoristy, aby se jindy frekventované oblasti poblíž stanice metra Malostranská, kde se mimo jiné křižují trasy na Hradčany a Holešovice, raději vyhnuli.

„Máme toho dost.“ Zemědělci demonstrovali před Úřadem vlády

Domácí

Akce svolaná zástupci Agrární komory ČR a Zemědělského svazu začala ve čtvrtek po 6. hodině ráno, kdy začala do Prahy najíždět těžká zemědělská technika.

V plánu bylo projíždění stovek vozidel ulicemi metropole s tím, že okružní trasa povede po nábřeží kolem sídla vlády, kolem Letenských sadů a zpátky k Vltavě.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Dopravní kolaps na Letné

Incidentem s hnojem zemědělci nedodrželi podle policie dohodnutý postup, což mělo za následek vyhlášení nulové tolerance vůči protestujícím.

Následovaly zevrubné kontroly kvůli podezření z přestupků. První na sebe nenechal dlouho čekat, když policisté řešili před Úřadem vlády případ traktoristy, který za jízdy držel v ruce mobilní telefon.

Traktor demonstranta naboural v protisměru v Letenském tunelu osobní auto

Krimi

PŘEHLEDNĚ: Čtvrteční protest zemědělců v Praze

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám