Hlavní obsah

Náš čas nastal, budoucnost je na pět let naše, řekl Zeman podporovatelům na Hradě

Novinky, ČTK, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tisíc Zemanových podporovatelů se ve středu na Hradě sešlo na slavnostním koncertě na počest inaugurace prezidenta. Miloš Zeman v krátkém projevu před koncertem přítomným řekl, že „náš čas nastal” a „budoucnost je na pět let naše”.

Na Hrad přicházejí pozvaní hostéVideo: Novinky

 
Článek

Miloš Zeman ve Španělském sále, kde se večírek konal, pronesl krátký projev. V něm se mimo jiné vrátil k nedávnému udílení cen Český lev. Tam se část umělců postavila proti jeho kritice České televize. [celá zpráva]

„Před několika dny se konal Český lev. A jakýsi režisér vykřikl na posluchače: Nevolte Miloše Zemana! Chtěl bych mu sdělit, že jeho čas minul. A náš čas nastal,” řekl na záznamu Zeman. Pak popřál přítomným krásný zážitek z hudby.

„Nemusíme se obávat z toho, co nám přinese budoucnost. Budoucnost je na pět let naše,” dodal prezident směrem k hostům.

Video ze setkání s příznivci zveřejnil na facebooku prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček:

„Bitva skončila a my jsme to vyhráli. A vyhráli jsme to všichni,” řekl Zeman příznivcům. Byla by podle něj nafoukanost a domýšlivost, kdyby tvrdil, že bitvu vyhrál on nebo úzký okruh lidí kolem něj. Vyhráli ji podle něj „tisíce a tisíce” lidí, bez jejichž pomoci a podpory by vyhráli jiní.

Poděkoval voličům, kteří nešli k volbám v prvním kole, ale nechali se „zdvihnout ze židlí” a šli volit v kole druhém. Ti podle něj oproti očekávání volby rozhodli. "Bylo to těžší než před pěti lety. A o to krásnější je vítězná bitva," dodal Zeman.

Na Hrad dorazil například generál Pavel Vranský nebo neúspěšný kandidát na prezidenta Petr Hannig, který během druhého kola prezidentských voleb Zemana podporoval. Novinkám řekl, že očekává přátelskou atmosféru a že zazní písně z jeho mládí. Přišel také nový člen Rady České tiskové kanceláře Petr Žantovský.

Dorazila například zpěvačka Helena Vondráčková nebo zpěváci Václav Neckář i Daniel Hůlka, který Zemanovi stejně jako před pěti lety zazpíval ve volebním štábu hymnu po jeho zvolení.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Nna Hrad přijíždí novinář a publicista Petr Žantovský.

Na koncertě měly podle plánu zaznít například skladby Michala Davida, Bedřicha Smetany, Karla Svobody nebo Jaromíra Vejvody. [celá zpráva]

„Hrát bude hudba Hradní stráže a Policie ČR nebo skupina Bacily,” řekl již dříve Českému rozhlasu k tradičnímu koncertu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Koncert je poděkování pana prezidenta přátelům a podporovatelům, kterých bylo pozváno zhruba 1000,” dodal mluvčí s tím, že symbolickým finále bude skladba „Pár přátel stačí mít”.

Oslava na Hradě, protesty v podhradí

Ve středu večer se na Václavském náměstí scházejí i odpůrci Miloše Zemana na plánované demonstraci, která začla v 19. hodin.

Ti kritizují především prezidentovy útoky na novináře. Na ty Zeman útočí dlouhodobě. Naposledy ve svém inauguračním projevu minulý týden zkritizoval novináře z České televize a z vydavatelství Economia, které patří podnikateli Zdeňku Bakalovi. [celá zpráva]

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Alena Vitásková, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ), přichází na Hrad

Večírek pro své podporovatele pořádá Zeman ve stejnou dobu každý rok. Loni na něm oznámil, že bude znovu kandidovat na prezidenta. Mezi přítomnými tehdy byly například současná ministryně obrany a tehdejší ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) nebo někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová. [celá zpráva]

Ovčáček: Seznam pozvaných nezveřejníme, nechceme kádrovat

Dostavili se také šéf Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta, předseda Jazzové sekce Karel Srp či Jan Veleba, šéf Strany práv občanů, jejímž čestným předsedou Zeman je. Na dotaz, zda budou tyto osoby pozvány i letos nebo jací politici byli pozvaní, Ovčáček Novinkám neodpověděl.

Odkázal na rozhovor pro Český rozhlas, kde uvedl, že seznam pozvaných zveřejňovat nebude. „Já jsem seznam neviděl, ani ho nechci vidět. Sám se nechám překvapit, kdo tam zítra bude. Je to jednoduché, my ten seznam nezveřejňujeme z toho důvodu, že nechceme, aby hosté byli poté nějakým způsobem kádrováni,” uvedl Ovčáček. Podle informací Novinek nebyli pozváni poslanci TOP 09, STAN, Pirátů ani KSČM, ostatní na dotaz neodpověděli.

Stejně tak předem Hrad nesdělil, kolik peněz na oslavu dá. Loni to bylo více než půl miliónu korun. „Nepředpokládám, že to bude nějaká významně vysoká částka, ale vyčkejme si na konečné vyúčtování. Nemám nikdy v tomto směru co tajit, zveřejňovali jsme to i v uplynulých letech, ale vždycky po ukončení té akce,” dodal hradní mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám