Hlavní obsah

Zemanova kritika ČT je útok na její nezávislost, zaznělo na Českých lvech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Režisér Jan Svěrák vystoupil před zahájením přímého přenosu z předávání Českých lvů v Rudolfinu a označil kritiku České televize, kterou v inauguračním projevu pronesl prezident Miloš Zeman, za největší útok na její nezávislost od roku 2000. Přečetl text nazvaný Pět vět na obranu České televize.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Režisér Jan Svěrák přečetl před zahájením přímého přenosu z Rudolfina, text nazvaný Pět vět na obranu České televize.

Článek

K obraně ČT se přidala i dokumentaristka Olga  Sommerová. Připomněla, že Česká televize nepatří žádnému oligarchovi, ale občanům. Ty vyzvala, aby hájili svobodnou ČT. [celá zpráva]

Herečka a režisérka Petra Nesvačilová, která Sommerové cenu předávala, uvedla: „Teď bych točila film o populismu a útocích na svobodu médií.”

„Já jsem to podepsal, protože zpochybňovat roli České televize, která jako veřejnoprávní médium funguje dobře, je zpochybňováním demokratických principů. Vnímám útoky na svobodná média a na veřejnoprávní televizi jako něco, co může potenciálně ohrožovat naše demokratické uspořádání," řekl režisér Bohdan Sláma.

Režisér Marek Najbrt po převzetí sošky za nejlepší dramatický televizní seriál v děkovné řeči poprosil hosty v hledišti a diváky u obrazovek, aby nevolili Miloše Zemana.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček to na Twitteru označil za povolební výkřik a udělil mu za něj „Českého lva za politickou uvědomělost a bdělost”.

Foto: ČTK

Simona Rybáková s cenou za nejlepší kostýmy (Milada)

Režisér Fero Fenič při předávání ocenění za masky chválil české maskéry, vrcholným výkonem byla podle něj jejich čtvrteční práce na Pražském hradě. Simona Rybáková oceněná za kostýmy k snímku Milada uvedla, že tímto filmem si všichni tvůrci připomínali historický moment. „Všichni jsme si připomínali, jak to bylo a jak bychom nechtěli, aby to bylo v budoucnu,” uvedla.

Herečka Tatiana Pauhofová, která předávala cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli Petře Špalkové, měla na šatech placku All for Jan (Všichni za Jana) na uctění památky zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Stejné placky měli i někteří další hosté v hledišti.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident republiky Miloš Zeman při své druhé inauguraci 8. března 2018 ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Prezident ve čtvrtek v inauguračním projevu obvinil Českou televizi, že se ve zpravodajství příliš přikláněla ke straně TOP 09. Kromě televize Zeman obvinil i další média z pokusů o manipulaci veřejnosti a neobjektivnosti. Představitelé ČT jeho nařčení odmítli, útoky na nezávislost médií jsou podle nich nevhodné. Zemanovy útoky na novináře odsoudili i někteří politici.

Mluvčí České televize Karolína Blinková po projevu označila rétoriku zaměřenou proti veřejnoprávním médiím a jejich nezávislosti za nepřijatelnou. „Absolutně odmítáme jakékoli útoky na novináře a nezávislost médií, a to zvlášť po aktuálních událostech na Slovensku, a obzvláště z úst nejvyššího ústavního činitele České republiky,” připomněla nedávnou vraždu novináře Jána Kuciaka na Slovensku.

Záznam: Inaugurace prezidenta Miloše ZemanaVideo: Novinky, ČTK, .

Někteří politici označili Zemanův projev za útok na svobodu slova. Miroslava Němcová (ODS) po útoku na média z Vladislavského sálu odešla a připojili se k ní i někteří další poslanci a senátoři. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že Zeman ponížil akt složení prezidentského slibu „na úroveň politické taškařice”. „Buďme rádi, že to nebylo možná ještě horší,” uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Podle něj se v době po zavraždění slovenského novináře Zeman nemusel navážet do médií, která mu nejsou po chuti. Předseda SPD Tomio Okamura naopak dal prezidentovi za pravdu a předseda ČSSD Jan Hamáček na twitteru sdělil, že mu bylo ctí se inaugurace zúčastnit.

Na středu 14. března je na podporu České televize a svobody slova svolávána na sociálních sítích demonstrace s názvem „Zemane - ČT nedáme!”. Má se konat od 19:00 na Václavském náměstí.

Nejaktuálnější články o udělování cen Český lev najdete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám