Hlavní obsah

Ústavní soud dal Maltézským rytířům naději na získání pozemků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Znovu se ponořit do historie a zjistit, jak to opravdu bylo s odnětím pozemků na Bruntálsku, nařídil justici Ústavní soud (ÚS). Vyhověl totiž stížnosti Českého velkopřevorství Suverénního řádu Maltézských rytířů, které se už roky o pozemky neúspěšně soudí.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle verdiktu musí Nejvyšší soud (NS), který nárok řádu opakovaně odmítl, posoudit, zda pozemky přešly na stát účinně podle Benešových dekretů, anebo až po nástupu komunistické totality. Rozhodnutí bude klíčové pro jejich případné vydání v rámci církevních restitucí. Pozemky už v minulosti získal od státu soukromý vlastník.

Ve vleklém sporu nejprve okresní soud v Bruntále nárok Maltézských rytířů uznal, pak se ale do věci vložil NS s tím, že řád o pozemky přišel před únorem 1948 na základě poválečných Benešových dekretů, a nikoliv až po komunistickém převzetí moci, pročež řád nárok na vydání nemá a pozemky mohou zůstat soukromníkovi.

Rod Walderode majetek za tři miliardy zpět nedostane, rozhodl opět soud

Krimi

Senát ÚS se soudcem zpravodajem Vojtěchem Šimíčkem upozornil, že původně byly pozemky skutečně konfiskovány podle dekretu prezidenta republiky, ale rozhodnutí bylo posléze zrušeno a nebylo prokázáno, že by si stát sporné pozemky převzal.

„Obecné soudy, respektive NS, ve svých rozhodnutích ponechaly otázku účinné konfiskace daných pozemků před rozhodným obdobím v pozadí svého zájmu, tedy bez přihlédnutí k postoji a chování státu po rozhodném datu 25. února 1948, ačkoliv jde o otázku, jejíž zodpovězení se pro vyřešení nyní posuzovaného případu jeví jako zcela klíčové,“ konstatoval Šimíček. Spor se tak vrací k NS, který bude při svém dalším rozhodování vázán právním názorem ÚS.

Reklama

Výběr článků

Načítám